Ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία μας. Δυστυχώς, ο σύγχρονος και απαιτητικός τρόπος ζωής, μάς επιτρέπει να κοιμόμαστε όλο και λιγότερο. Αν μέχρι πριν από κάποια χρόνια οι εννιά ώρες ύπνου ήταν ο κανόνας, σήμερα, φτάνουμε μόλις και μετά βίας τις έξι με επτά. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και γι’ αυτές τις λίγες ώρες ύπνου δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας μία πραγματικά ποιοτική ξεκούραση. Ένας διακεκομμένος ή ανήσυχος ύπνος μειώνει τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας, διάθεσης, μνήμης, υπομονής και ικανότητας συγκέντρωσης. Επίσης η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, αφού κατά τη διάρκειά του πραγματοποιείται η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο και διακρίνεται για τις σημαντικές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η έκκριση της οποίας μεγιστοποιείται από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα.
Κι επειδή όλα είναι θέμα σωστής προετοιμασίας, υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία – «κλειδιά» για να…ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του άνετου, ποιοτικού ύπνου για τα πιο γλυκά όνειρα της ζωής μας…
– Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε σταθερά ωράρια ύπνου. Να πέφτουμε για ύπνο και να ξυπνάμε το πρωί σε καθορισμένες ώρες, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ώστε να ρυθμίζουμε σωστά το ρολόι του οργανισμού..
– Επιλέγουμε το σωστό στρώμα και μαξιλάρι: ανατομικό ή με πούπουλα, σκληρό ή μαλακό πρέπει να ταιριάζει στη στάση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε.
– Κάνουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Το ζεστό βραδινό μπάνιο αποδεικνύεται ιδανική λύση για την καταπολέμηση της έντασης. Μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο λεβάντας, χαμομηλιού ή και πορτοκαλιού. Αφεθείτε ελεύθεροι μέσα στο νερό, κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας.
– Δεν πηγαίνουμε για ύπνο νηστικοί αλλά ούτε και με γεμάτο στομάχι. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας ξυπνήσει αργότερα, ενώ ένα βαρύ μεγάλο γεύμα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας προκαλώντας αναγωγές του περιεχομένου του στομάχου. Καλό είναι να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθούμε.
– Καλό θα ήταν να μην καπνίζουμε γενικώς. Πόσο μάλλον πριν από τον ύπνο. Η νικοτίνη είναι διεγερτική για τον οργανισμό.
– Αποφύγουμε τα πάσης φύσεως διεγερτικά (όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola) τις απογευματινές ώρες. Η καφεΐνη συγκεκριμένα, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό και διεγείρει τον εγκέφαλο επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τον ύπνο.
– Αναπνέουμε σωστά! Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο ρυθμό της αναπνοής μας ακολουθώντας την εξής σειρά: βαθιά εισπνοή, βαθιά εκπνοή, ένα διάλειμμα με γεμάτους πνεύμονες, ένα διάλειμμα με άδειους πνεύμονες και πάλι από την αρχή. Όπως όλοι, έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε σωστά, κάθε βράδυ. Ωστόσο, η ρινική συμφόρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί συχνά να στέκεται εμπόδιο στον ύπνο μας με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε καλά την επόμενη ημέρα. Εάν έχουμε βουλωμένη μύτη λόγω κρυολογήματος, αλλεργίας ή στραβού ρινικού διαφράγματος, οι ρινικές ταινίες Breathe Right ανοίγουν τους αεραγωγούς της μύτης, ανασηκώνοντας ελαφρά τις ρινικές κόγχες, μας βοηθούν να αναπνέουμε καλύτερα, προσφέροντάς μας μία λύση που δρα άμεσα και χωρίς φάρμακα και μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα και να αισθανόμαστε καλύτερα.