Το παιχνίδι του παιδιού στην πισίνα ή τη θάλασσα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των γονιών. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 ετών είναι ο πνιγμός στο νερό.  

«Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός». Η φράση αυτή πρέπει να ακουστεί παντού, για να μην εφησυχάζουν οι γονείς όταν βρίσκονται σε παραλίες ή πισίνες με τα παιδιά τους. Αρκούν μερικά μόνο δευτερόλεπτα για να χαθεί η ζωή ενός παιδιού στο νερό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Συνήθως παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ το βιώνουν. Βέβαια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά αλλά βασικά προληπτικά μέτρα από τους γονείς: Η συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το μπάνιο.

Με τα παιδιά, ωστόσο, δεν πρέπει να αισθάνεται ποτέ κανείς σίγουρος. Όχι μόνο επειδή ο πνιγμός τους είναι σιωπηλός, αλλά επειδή λειτουργούν πολλές φορές παρορμητικά στη θάλασσα ή στην πισίνα. Χρειάζεται, λοιπόν, να τους μάθουμε το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πιθανού πνιγμού, που μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Η εκπαιδευτής βρεφικής κολύμβησης Andrea Berman τονίζει: «Μαθαίνω στα παιδιά πώς να μπορούν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να επιπλέουν. Ταυτόχρονα, τους μαθαίνω πώς να μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους, μέχρι να έρθει κάποιος να τα σώσει». 

Είτε, λοιπόν, το παιδί σας ξέρει ήδη κολύμπι είτε όχι, το να βρείτε χρόνο και να του αφιερώσετε για να του δείξετε πώς να μάθει να επιπλέει κρατώντας το κεφάλι του έξω από το νερό μπορεί και να του σώσει τη ζωή σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο νερό.