Η ανεμοβλογιά είναι συνηθισμένη και πολύ μεταδοτική παιδική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν. Το παιδί μπορεί να μην εκδηλώσει την ασθένεια μέχρι και είκοσι μέρες μετά την έκθεσή του σε αυτή. Τα άτομα που μολύνθηκαν μπορούν να τη μεταδώσουν 1-2 μέρες  προτού εκδηλώσουν το εξάνθημα και να παραμένουν μεταδοτικοί για όσο υπάρχουν φλύκταινες που δεν έχουν εφελκιδοποιηθεί.
Η ανεμοβλογιά προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς- ζωστήρα, μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών. Ο ίδιος ιός προκαλεί τον έρπη ζωστήρα στους ενήλικες. Μεταδίδεται με το φτέρνισμα, τον βήχα, τα πτύελα ή το σάλιο και την άμεση επαφή με το υγρό των φυσαλίδων.  
Συμπτώματα
–  Εξανθήματα. Τα σπυράκια – φυσαλίδες  προκαλούν κνησμό . Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η εμφάνιση τους στο τριχωτό της κεφαλής επιβεβαιώνει συνήθως και τη  διάγνωση .Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη. Τα σπυράκια μπορεί να υποχωρήσουν μετά από λίγες ημέρες, αλλά ο κνησμός μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.
–  Πυρετός και αδιαθεσία
Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα. Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.
Πώς να την αντιμετωπίσετε
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που γίνεται το δεύτερο χρόνο της ζωής επαναληπτική δόση γίνεται σε ηλικία 4-6χρονων. Το εμβόλιο δεν έχει ουσιαστικά καμία παρενέργεια και προστατεύει από την αρρώστια σε ποσοστό 80-90%. Καλό είναι να εμβολιάζονται και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει
γιατί περνούν την αρρώστια βαριά, με έντονα συμπτώματα. Η θεραπεία της είναι συμπτωματική.  
                                                                                                                         
Αν το παιδί σας υποφέρει πολύ, δοκιμάστε τα ακόλουθα:
·      Μπάνια. Βάλτε το να καθίσει μέσα στην μπανιέρα και χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό διάλυμα που θα το ανακουφίσει από τη φαγούρα
·      Απλώστε ειδική λοσιόν πάνω στα σπυράκια με βαμβάκι
·      Αντισταμινικά από το στόμα για να απαλύνουν τη φαγούρα .
·      Αντιπυρετικά. Προτιμήστε παρακεταμόλη. Μην του δώσετε ασπιρίνη γιατί η χορήγησή της έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο ήπαρ.
·      Να δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά αν έχει πυρετό
·      Να φοράτε στο παιδί σας φαρδιά βαμβακερά ρούχα γιατί δεν ερεθίζουν το δέρμα
·      Κόψτε τα νύχια του παιδιού σας για να ελαχιστοποιήσετε το ξύσιμο και κατά συνέπεια τον κίνδυνο μόλυνσης
·      Πολτοποιημένες τροφές. Αν το παιδί σας έχει σπυράκια μέσα στον λαιμό του, δώστε του να φάει ζελέ, παγωτό ή άλλες μαλακές τροφές που μπορεί να τις καταπιεί εύκολα.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)