Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο, στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας δοκιμάζεται σκληρά. Εξάλλου, κάθε φορά που τα παιδιά αποτελούν μέλη μιας ομάδας και συνευρίσκονται σε κλειστούς χώρους αποτελούν εστία αναπαραγωγής για τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Προφανώς και είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουμε να προφυλάξουμε 100% το παιδί μας, ώστε να μην κολλήσει κάποια ίωση ή ψείρες. Μπορούμε όμως να βάλουμε στην καθημερινή του ρουτίνα κάποια πράγματα που θα το προστατεύσουν.  Οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθει ένα παιδί 1. Δώστε στο παιδί σας, ένα απολυμαντικό τζελ Τόσο τα θρανία στο σχολείο των παιδιών, όσο και οι υπολογιστές, συγκεντρώνουν αμέτρητα  μικρόβια που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας, που πάει σχολείο ένα απολυμαντικό τζελ και  να του ζητάτε να απολυμαίνει τα χέρια του τακτικά με αυτό την ώρα των διαλειμμάτων. Θυμίστε του, να το χρησιμοποιεί πάντα πριν φάει κάποιο σνακ ή φαγητό, και μετά τη χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, όπως το ποντίκι του υπολογιστή, μια βρύση, βιβλία της βιβλιοθήκης ή τις μπάλες της γυμναστικής.

2. Μάθετέ του να σκεπάζει τη μύτη και το στόμα όταν βήχει ή φταρνίζεται. Συμβουλέψτε το  να έχει πάντα μαζί ένα κουτί χαρτομάντιλα και να βήχει ή να φταρνίζεται μέσα σε αυτά, να τα πετάει αμέσως μετά στα σκουπίδια και να καθαρίζει τα χέρια του με το αντιβακτηριδιακό υγρό για τα χέρια ή τα μαντηλάκια. 

3. Μάθετε του να μην βάζει τα χέρια στο στόμα ή τη μύτη.  Εξηγήστε του ότι τα χέρια είναι εστίες μικροβίων.

4. Διδάξετε το να μην μοιράζεται μπουκαλάκια νερού, φαγητό ή άλλα προσωπικά αντικείμενα». Δώσε του την απλή συμβουλή: Αν βάλεις κάτι στο στόμα, κράτα το για τον εαυτό σου.

5. Όσο δύσκολο κι αν είναι, μάθετέ του να αποφεύγει την κοντινή παρέα με παιδάκια που είναι άρρωστα. Συμβουλέψτε το παιδί να αποφεύγει τις συναναστροφές με παιδιά που έχουν βήχα και φταρνίζονται συνεχώς και βέβαια να μη μοιράζεται τα πράγματά του μαζί τους. Εξηγήστε του βέβαια, ότι ένα κρυολόγημα δεν κάνει τα άλλα παιδιά «κακή παρέα», απλώς χρειάζεται προσοχή για να μην κολλήσει.

5. Τέλος, εμβολιάστε τα παιδιά σας Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν κάνει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και καλό θα ήταν όλη η οικογένεια να εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της γρίπης. Τα μικρόβια μεταφέρονται στο σχολείο από το σπίτι και η εξάπλωσή τους είναι ραγδαία!