Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», οι 35αρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό σε περίπτωση που έχουν κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες σύλληψης επί 6 μήνες.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Μ. Βρετανία ανέπτυξαν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο, προκειμένου να βοηθήσουν τα ζευγάρια να υπολογίσουν τις πιθανότητες που έχουν για φυσική σύλληψη και να δουν εγκαίρως εάν έχει φτάσει η ώρα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για θέματα γονιμότητας.

Το νέο μοντέλο βασίζεται σε δύο στοιχεία: την ηλικία της γυναίκας και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει. Βάσει αυτών θα προβλέπει μετά από πόσους εμμηνορροϊκούς κύκλους πέφτουν σημαντικά οι πιθανότητες σύλληψης.

Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα είχε καθορίσει ότι το διάστημα που τα ζευγάρια πρέπει να περιμένουν μέχρι να αναζητήσουν συμβουλή γιατρού μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες σύλληψης είναι το 1 έτος. Και ενώ η επιτυχής σύλληψη, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, είναι θέμα τύχης, τα πράγματα αλλάζουν όταν η γυναίκα διανύει τη δεκαετία των 30 ετών. Τότε, η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει σταδιακά, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες η ανεπιτυχής σύλληψη να αποτελεί πλέον θέμα κάποιου ιατρικού προβλήματος.

Δηλαδή, όταν μια γυναίκα είναι 25 ετών, το μοντέλο προβλέπει ότι μόνο μετά από 13 εμμηνορροϊκούς κύκλους οι πιθανότητες εγκυμοσύνης θα πέσουν κάτω από το 10% σε κάθε νέο κύκλο. Ωστόσο, στην ηλικία των 30 ετών, οι πιθανότητες σύλληψης φαίνεται να πέφτουν κάτω από 10% για κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο μετά από 10 κύκλους. Στα 35 έτη, όμως, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης πέφτουν κάτω από 10% μόλις μετά από 6 μήνες προσπαθειών.

Όπως τονίζει μία από τις επικεφαλής, η καθηγήτρια Τζεραλντίν Χάρτσχορν, «τα ζευγάρια πιστεύουν ότι θα επιτύχουν να συλλάβουν όποτε το αποφασίσουν και όταν ανακαλύπτουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό,  μπορεί να σοκαριστούν. Επομένως, το να γνωρίζουν πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αρχίσουν να αναζητούν τα αίτια πίσω από την αποτυχία επιτυχούς σύλληψης θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια».

Και προσθέτει: «Η επίτευξη εγκυμοσύνης μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τυχερό παιχνίδι, αλλά το να έχει το ζευγάρι στα χέρια του όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί είναι κάτι καλό, προκειμένου να καταφέρει τελικά να αποκτήσει παιδί».

Όσον αφορά το νέο μοντέλο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα ήταν χρήσιμο να ενσωματωθεί σε έναν on-line μετρητή τον οποίο τα ζευγάρια θα μπορούν να  χρησιμοποιούν στο σπίτι, προκειμένου να παίρνουν τις αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.