Σύμφωνα με νέα έρευνα, η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να συμβάλλει στη σύλληψη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να αυξηθεί με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης.

Μέχρι σήμερα, το φάρμακο συνταγογραφούνταν συχνά στην πολύ χαμηλή δόση του 1/4 σε γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες μετά από αποβολή ή θνησιγένεια. Τα νέα στοιχεία, όμως, ενισχύουν περαιτέρω την άποψη αυτή.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί συνταγογράφησαν είτε ασπιρίνη είτε placebo σε περίπου 1.200 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών, που είχαν ιστορικό αποβολών και θνησιγένειας, και τις παρακολουθούσαν για τους επόμενους 6 μήνες.

Όπως έδειξαν τ’ αποτελέσματα, το 78% που έπαιρναν ασπιρίνη έμειναν έγκυος πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, συγκριτικά με το 66% εκείνων που έπαιρναν placebo.

«Κάθε άλλο παρά επιβλαβής είναι η λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης από γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυος. Όχι μόνο αυξάνει τη ροή του αίματος στην πύελο, αλλά επιπλέον αυξάνει και το πάχος του ενδομητρίου», τονίζει ο δρ. Richard Paulson, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη επιστημονική άποψη, που υποστηρίζει ότι δεν είναι αρκετά τα στοιχεία για ένα τέτοιο συμπέρασμα. Γι’ αυτό, αν προσπαθείτε να συλλάβετε και διαβάζετε τη συγκεκριμένη έρευνα, μην επιδιώξετε σε καμία περίπτωση να προχωρήσετε στη λήψη ασπιρίνης αυθαίρετα. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας και εκείνος θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να την πάρετε.