Μα τι είναι το Pokemon GO; Το Pokemon GO είναι σίγουρα ένα από τα πιο πετυχημένα mobile games, που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και πολλοί το αποκαλούν «φαινόμενο». Οι servers του παιχνιδιού δεν αντέχουν την αφόρητη πίεση, καθώς συχνά εμφανίζεται μήνυμα στους παίκτες, που τους εμποδίζει να παίξουν γι’ αυτό το λόγο. Ούτε η Niantic, αλλά ούτε και η The Pokemon Company περίμεναν αυτήν την επιτυχία. Το Pokemon Go αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των Pokemon, της ιαπωνικής σειράς video games και κινουμένων σχεδίων της Nintendo (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games) που μεγάλωσε πρακτικά όλους όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και μετά και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Picachu, ίσως το πιο γνωστό Pokemon. Στον κόσμο των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε εικονικό περιβάλλον και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια καλείται να τα «εκγυμνάσει» (σ.σ. υπάρχουν ειδικά «γυμναστήρια» γι’ αυτό τον σκοπό) ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Όσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει. Το σημερινό Pokemon Go ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη των πρώτων βιντεοπαιχνιδιών και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα. Οι «κασέτες» έγιναν εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιεί το GPS, την κάμερα και το ρολόι του smartphone για να εμφανίζει Pokemon γύρω από τον χρήστη, αφού το παιχνίδι βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα!

Γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο; Είναι το πιο γρήγορα διαδιδόμενο παιχνίδι, σε βαθμό που έχει τρελάνει κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Σκοπός, όπως έχουμε καταλάβει, είναι να πετύχεις τα pokemon, που βρίσκονται διάσπαρτα στον πλανήτη. Ωστόσο αυτό έχει και τα αρνητικά του, μιας και βρίσκονται παντού. Αυτό σημαίνει πως πολλοί «κυνηγοί» μετατρέπουν την πραγματικότητα σε εικονική. Λαμπρό παράδειγμα ένας οδηγός στο Auburn της Νέας Υόρκης, που τράκαρε πάνω σε ένα δέντρο ψάχνοντας να βρει Pokemon! 

Τα χρωματιστά τερατάκια λοιπόν, αποδεικνύονται εθιστικά στον άνθρωπο που πλέον η εξάρτηση του από smartphones και tablets έχει αρχίσει να απειλεί την ζωή του αλλά και την ασφάλεια των συνανθρώπων του.