Αν υπάρχει ένα κλασικό διατροφικό θέμα που αντιμετωπίζει κάθε μαμά, αυτό είναι ότι το παιδί αρνείται πεισματικά να φάει λαχανικά και προτιμά πολύ περισσότερο τα γλυκά και τα μακαρόνια. Παρόλα αυτά, ενώ το βλέπετε σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο και μία πρόκληση που δεν ξεπερνιέται, οι διατροφολόγοι έρχονται να σας λύσουν τα χέρια και να σας δώσουν μικρά αλλά έξυπνα tips για να αρχίσει το παιδί να τρώει λαχανικά. Να θυμάστε όμως ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή.                       

Φτιάξτε πρόγραμμα. Τα παιδιά χρειάζονται τρία γεύματα, δύο σνακ και αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα. Αν οργανώσετε τα γεύματά του, θα είναι πιο ισορροπημένα, δεν θα πεινάει και θα τρώει σωστά. Μία καλή ιδέα είναι να έχετε ένα ψυγειάκι μαζί με καρότα, αγγουράκια, γιαούρτια και φρούτα για να μην χρειάζεται να φάει πρόχειρο φαγητό.

Μην φτιάχνετε πολλά διαφορετικά γεύματα. Είναι λάθος να κάνετε ένα κυρίως γεύμα για εσάς και ένα για το παιδί. Κάντε ένα κυρίως για όλους και προσθέστε λαχανικά ή άλλα συνοδευτικά ώστε να μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει. Κάντε κι εσείς το ίδιο γιατί τα παιδιά πάντα μιμούνται τη δική σας συμπεριφορά.

Μην του φωνάζετε. Εσείς κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Αν βλέπετε ότι αρνείται να φάει, μην χειροτερεύετε την κατάσταση με το να το μαλώνετε και να του λέτε ‘φάε τα λαχανικά σου’.

Γνωρίστε τους νέες τροφές σιγά σιγά. Χρειάζεται πολλή υπομονή μέχρι το παιδί να δεχτεί και να συμπαθήσει τον αρακά ή τα φασολάκια. Καμιά φορά, χρειάζεται να του πεις ότι τέτοια φαγητά έτρωγε κι ο αγαπημένος του αθλητής/ηθοποιός/τραγουδιστής.

Δοκιμάστε σάλτσες. Εννοείται ότι καλό είναι να πειραματιστείτε με υγιεινές προτάσεις, όπως το χούμους, μία σος γιαουρτιού ή με λίγη ελαφριά μουστάρδα. Σιγά σιγά αφαιρέστε την μέχρι να τρώει τα λαχανικά σκέτα.

Βάλτε τα να μαγειρέψουν μαζί σας. Αν γίνουν μέρος της διαδικασίας, θα εκτιμήσουν περισσότερο αυτό που τρώνε αν νιώθουν ότι είναι δικό τους δημιούργημα. Επίσης, μπορούν να έρθουν μαζί στα ψώνια και να επιλέξουν εκείνα τα λαχανικά.

Γίνετε το παράδειγμα. Αν τρώτε συνέχεια έτοιμο φαγητό και γλυκά, λογικό είναι να σας μιμείται και να αρνείται να τρώει λαχανικά. Αν όμως είναι μέρος και της δικής σας διατροφής, κάποια στιγμή θα ακολουθήσει.