παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Πώς να μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας

16/05/2018
Πώς να μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας
Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν να διεκδικούν και να ζητούν πράγματα. Οι πιθανές απαντήσεις που δέχονται από τους γονείς είναι τρεις: «ναι», «όχι» ή «θα δούμε».

Καθεμία από τις απαντήσεις που δίνουμε ως γονείς, επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Αν για παράδειγμα, ένα παιδί ακούει συνέχεια ναι στα πράγματα που διεκδικεί, τότε είναι αναμενόμενο να επαναπαυτεί στη σκέψη ότι πάντα θα παίρνει αυτό που θέλει.

Αντίθετα, εάν λαμβάνει διαρκώς το «όχι» ως απάντηση, θα νιώσει περιορισμένο και παγιδευμένο από τις συνεχείς απαγορεύσεις. Το «θα δούμε» δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση στο παιδί πως υπάρχει η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτό που ζητάει. Έτσι, καταλήγει να μη λαμβάνει στα σοβαρά τις εντολές του γονιού.

Πώς να απαντήσετε στο παιδί

Απαντήστε με τον κατάλληλο και ήρεμο τρόπο στο παιδί σας. Αν θέσει το αίτημα του με ευγενικό τρόπο, φροντίστε να το επιβραβεύσετε για τη συμπεριφορά του. Αν όμως, διεκδικήσει με αγένεια κάτι που θέλει, θα πρέπει με ήρεμο τρόπο να του εξηγήσετε ότι η ευγένεια είναι ο πιο σωστός τρόπος για να ζητήσει κάτι.

Ακούστε με προσοχή αυτό που διεκδικεί το παιδί σας και πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε καλά αν θα πείτε «ναι» ή «όχι». Στην περίπτωση, που διαφωνήσετε μπορείτε να αναζητήσετε μια μέση λύση με τη συζήτηση και το διάλογο, ώστε να βρεθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ σας.

Τι να προσέξετε όταν πείτε το «όχι»

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται να αρνηθείτε κάτι που ζητάει από εσάς το παιδί σας, θα χρειαστεί να πείτε το «όχι», αρκεί να το κάνετε με το σωστό τρόπο. Οφείλετε να εξηγήσετε στο παιδί σας το λόγο που του είπατε όχι, ώστε να το βοηθήσετε να το κατανοήσει καλύτερα. Αν πείτε «όχι», θα πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στην απόφαση σας, κι όχι να παίζετε με τις λέξεις.

Το «ίσως», «θα δούμε», «μπορεί» δημιουργούν ελπίδες στο παιδί και στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτό που έχει ζητήσει από εσάς, νιώθει απογοήτευση και μπορεί να στραφεί εναντίον σας, δεδομένου ότι δεν αρνηθήκατε ευθέως.

Τρόποι για να αποφύγετε το «όχι»


Θέστε από την αρχή κάποιους βασικούς κανόνες στο παιδί και εξηγήστε τους, για να τους καταλάβει όσο περισσότερο γίνεται και του επιτρέπει η ηλικία του. Αν το παιδί σας επιμένει πολύ σε κάτι, μην είστε απόλυτοι απέναντι του. Ξεκινήστε μια συζήτηση και ένα διάλογο μαζί του, ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

Έχετε μια σχέση αγάπης, αλλά και συνεργασίας με το παιδί σας. Η μεταξύ σας επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και θέτοντας κανόνες και όρια, θα καταφέρετε μια άψογη συνεννόηση, χωρίς να ανησυχήσετε στιγμή για το αν το έχετε κακομάθει ή όχι.

Σχετικά Άρθρα

Οι πιο αστείες ερωτήσεις από παιδιά
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εκ φύσεως περίεργοι. Αναρωτιούνται γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι και τα διερευνούν, είτε αυτό σημαίνει ε...
Πέντε τρόποι να αγαπήσει το παιδί σας τα βιβλία
Μία κοινή αγωνία και απορία των γονιών είναι το πώς θα κάνουν το παιδί τους να αγαπήσει τα βιβλία. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε την ίδια ανησυ...
Η παιδική περιέργεια το «μυστικό» για καλές σχολικές επιδόσεις
Ενώ η περιέργεια σχετίζεται με υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλα τα παιδιά, αυτές είναι μεγαλύτερες όταν οι μαθητές έρχονται από χαμηλ...
Πώς να μάθετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων
Τα χρήματα είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία τους και τη σημασία τ...
Το 50% των Ελλήνων αφήνει τα παιδιά του να χρησιμοποιούν social media πριν γίνει 13
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κ...