Πόσες φορές έχετε σχολιάσει ή έχετε ακούσει να σχολιάζουν την απίστευτη εξοικείωση που έχουν τα παιδιά σήμερα με τα smartphones και τα tablets των γονιών τους;
Για τα μικρά μας οι γρήγορες τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο είναι πλέον κάτι αυτονόητο. Ακόμη και για τις γενιές των γονιών και των παππούδων τους η ιστορία των τηλεπικοινωνιών μεταφράζεται συνήθως εμπειρικά ή με τις κοινές γνώσεις του σχολείου: οι παλιές τηλεφωνικές συσκευές, ο Γκράχαμ Μπελ και ο τηλέγραφος του Μορς, τα καρτοτηλέφωνα στους δρόμους ή τα πιο παλιά με τον κερματοδέκτη, το τέλεξ, οι δορυφόροι και τα πρώτα κινητά.

Η ιστορία όμως της επικοινωνίας και των τηλεπικοινωνιών είναι μια από τις συναρπαστικότερες ιστορίες της ανθρώπινης ιδιοφυΐας και της τεχνολογικής εξέλιξης από την αρχαιότητα ως σήμερα! Και το μέρος που θα τη γνωρίσετε και εσείς και τα παιδιά ή οι μαθητές σας είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ένα μουσείο που ξεχωρίζει, όχι απλώς για τον πλούτο των εκθεμάτων του, αλλά και για τον μοντέρνο σχεδιασμό του, ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς με τις πιο σύγχρονες τάσεις.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία της τηλεπικοινωνίας φροντίζοντας ο επισκέπτης να έχει μια διαδραστική εμπειρία, να δει, να ακούσει και να αγγίξει τα εκθέματα για να καταλάβει τη λειτουργία τους.  Η πλούσια συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αυθεντικά αντικείμενα και ένα αρχείο 25.000 τεκμηρίων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ καλύπτει χρονολογικά διάφορες θεματικές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες συνοδεύονται από επιμορφωτικό υλικό, όπως τα tablets στα οποία οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να διαβάσουν άνετα περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ακούσουν ηχητικά τεκμήρια, αφηγήσεις και μαρτυρίες. Τα αντικείμενα είναι στην πλειοψηφία τους λειτουργικά, γεγονός που ενθουσιάζει παιδιά και ενήλικες! Ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στην αυθεντική καρέκλα ενός παλιού τηλεφωνικού κέντρου το οποίο είναι στημένο ακριβώς μπροστά του, και να πραγματοποιήσει μια κλήση ώστε να δει ακριβώς πως γινόταν η σύνδεση από το ένα τηλέφωνο στο άλλο στην πρώτη εποχή των τηλεφώνων στην Ελλάδα. Μπορεί επίσης να δει τον εαυτό του μέσα από τις σπάνιες vintage κάμερες των 70s στα αυθεντικά μόνιτορ του τηλεοπτικού στούντιο του ΟΤΕ που έχει διατηρηθεί, συντηρηθεί και μεταφερθεί αυτούσιο στον χώρο του Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Ή, για κάτι ακόμη πιο μοναδικό, περίεργο και άγνωστο σε πολλούς από εμάς, να στείλει ένα μήνυμα με έναν υδραυλικό τηλέγραφο, πιστό αντίγραφο του αυθεντικού σχεδίου του Αινεία του Τακτικού από τον 4οαιώνα π.Χ. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, εκτός από τις ξεναγήσεις έχει και ειδικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών. Σε αυτά, η παρουσίαση της ιστορίας της επικοινωνίας και των τηλεπικοινωνιών γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που συνδυάζουν την εκπαίδευση και το παιχνίδι, με τη βοήθεια συσκευών κι εγκαταστάσεων τελευταίας τεχνολογίας. Με τη βοήθεια ειδικών μουσειοπαιδαγωγών τα παιδιά παίζουν με ένα ταχυδρομικό περιστέρι, πλάθουν με τα χέρια τους τοπία σε ένα sand box και τα βλέπουν μετά να «ζωντανεύουν» τρισδιάστατα μπροστά τους, χαζεύουν τα εσωτερικά μέρη και αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των συσκευών τηλεπικοινωνίας που χρησιμοποιούν και τα ίδια καθημερινά.

Για να προγραμματίσετε την ξενάγηση σας και του παιδιού σας ή για να δείτε τα προγράμματα που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα παιδιά της τάξης σας, επισκεφθείτε το site του Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, όπου εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα και χρηστικές πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε και online κράτηση και πληρωμή της επίσκεψης σας.