Όταν ήμασταν εμείς παιδιά, οι βασικές αιτίες για να μας μαλώσουν οι γονείς μας ήταν:  α) τα μαθήματα και β) τι ώρα θα γυρίσουμε από το παιχνίδι στη γειτονιά. Πολλοί θα θυμούνται ακόμη τη φωνή της μαμάς τους να φωνάζει δυνατά το όνομα τους από το μπαλκόνι, για να παίρνει πάντα την ίδια απάντηση  «Πέντε λεπτά ακόμα..» Όσοι έχουν παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά πως το διάβασμα και τα μαθήματα παραμένουν το πρώτο θέμα αντιπαράθεσης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η ενασχόληση τους με τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone και τον ατελείωτο χρόνο που θέλουν τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η κόρη μου ήταν μόλις 9 ετών, όταν έπειτα από μια Κυριακάτικη σιέστα, ανακάλυψα πως η περιέργεια και η διάθεσή της για παιχνίδι δεν περιορίζεται πλέον στο να ντύνει ψηφιακά κούκλες ή να φτιάχνει γλυκά εικονικής πραγματικότητας. Μια αναζήτηση στο ιστορικό του tablet με έφερε αντιμέτωπη με τη λέξη «σεχ» και… ανάλογες εικόνες.  Αυτό που σκέφτηκα να της πω, μη θέλοντας να την φέρω σε δύσκολη θέση ή ρισκάροντας την  αμοιβαία μας εμπιστοσύνη, ήταν πως γνώριζα τι είδε, γιατί τόσο ο μπαμπάς της, όσο κι εγώ, έχουμε μια εφαρμογή στα κινητά μας που μας ενημερώνει για το τι βλέπουν ανά πάσα στιγμή αυτή και ο αδερφός της στο Διαδίκτυο. Ακόμη θυμάμαι το βλέμμα με τα ορθάνοιχτά της μάτια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ζούμε στην απόλυτη ψηφιακή εποχή. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο πλέον εργαλείο της καθημερινότητας μας, που οδηγεί εμάς, αλλά και τα παιδιά μας, σε έναν μαγικό κόσμο, με απεριόριστες δυνατότητες για ενημέρωση, ψυχαγωγία, γνώση και κοινωνικοποίηση. Άλλοι τόσοι, όμως, είναι και οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχουν τα παιδιά μας λόγω της άγνοιας, της περιέργειας, αλλά και της αθωότητάς τους. Και εδώ έρχεται η δική μας μεγάλη ευθύνη. Όσο υπεύθυνοι είμαστε για την σωστή ανάπτυξη και ανατροφή των παιδιών μας, άλλο τόσο ευθυνόμαστε για την ασφαλή διαπαιδαγώγηση τους στο Διαδίκτυο. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι όσο χρειάζονται τα παιδιά μας «καθοδήγηση» για την ασφάλεια στα ψηφιακά μέσα, άλλο τόσο την χρειαζόμαστε κι εμείς.    Γεγονός που το επιβεβαιώνει και μια τελευταία έρευνα της MRB, που μας λέει ότι το 50% των γονιών χρειάζεται βοήθεια για την καθοδήγηση των παιδιών στο Internet. 

Στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε από την MRB Hellas για λογαριασμό της COSMOTE με θέμα τις απόψεις των γονέων για την ασφαλή χρήση του Internet από τα παιδιά τους, φαίνεται ότι σε ποσοστό 74%, οι γονείς στην Ελλάδα θεωρούν ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη από κινδύνους, ωστόσο το 55% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με κύριους λόγους ανησυχίας να είναι: Η «υπερβολική ενασχόληση με το Internet» (78%)  Η «έκθεση σε επιβλαβές/ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%)  Η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%)  Η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%)     

To 50% των ερωτηθέντων γονέων, πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να συμβουλεύει πιο αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet, ενώ σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού. 

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, η χρήση του Internet από τα παιδιά, διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών, η χρήση είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.     

Και τώρα.. τα καλά νέα για όλους τους γονείς Η εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα και εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στα social media. 

Για την εκπαίδευση του γονέων, η COSMOTE δημιούργησε το νέο portal eparenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal, αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η COSMOTE: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προγράμματα COSMOTE Mobile Family και τη νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety, στο www.cosmote.gr/family .