Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, λανθασμένα, ότι η μόνη μορφή βίας είναι η σωματική. Μόνο όταν χτυπάς έναν άνθρωπο, και πιο συγκεκριμένα το παιδί σου, μπορείς να του δημιουργήσεις τραύματα κάθε είδους και να οδηγήσουν σε προβλήματα στο μέλλον. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι φωνές και η λεκτική βία είναι εξίσου ΄τραυματικές’ και έχουν εξίσου ισχυρό αντίκτυπο στα παιδιά. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν ότι αυτό είναι ‘σκληρή αγάπη’ και μόνο έτσι μεγαλώνει σωστά ένα παιδί. Πώς θα νιώθατε όμως εσείς εάν κάποιος σας φώναζε συνέχεια, σας μείωνε και δεν σας έδειχνε αλλιώς την αγάπη του; Δείτε ποιες μπορεί να είναι οι καταστροφικές συνέπειες στη ζωή ενός παιδιού.

  1. Κλινική κατάθλιψη. Το παιδί αναπτύσσει σύνδρομο κατωτερότητας και κρύβει τα πάντα από τους άλλους. Αν οι φωνές και η ‘κακοποίηση’ συμβαίνουν συχνά και κρατούν για χρόνια, μπορεί το πρόβλημα να γίνει κλινικό και το παιδί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
  2. Δεν μπορεί να αποδώσει σωματικά και πνευματικά. Με χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι λογικό να τα παρατάει και να παρουσιάζει μειωμένη απόδοση σε ό,τι καλείται να κάνει. Ένας υποστηρικτικός γονιός που του λέει ‘μπορείς να το κάνεις’, πιστεύει στον εαυτό του, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Αν όμως ακούει ‘σιγά μην μπορείς να το κάνεις’ ή ‘άστο καλύτερα’, μπορεί και να χάσει μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει τους γονείς του.
  3. Νιώθει κατώτερος των υπολοίπων. Αρχίζει και νιώθει ότι κάτι φταίει με τον ίδιο, πιστεύει ότι οι φίλοι του είναι ανώτεροι και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει στο να ασκεί ο ίδιος διάφορες μορφές βίας στους άλλους.
  4. Αναπτύσσουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μπορεί να καταλήξουν να είναι περιθωριακοί και να είναι τόσο τραυματισμένοι ώστε να μην μπορούν να δημιουργήσου σχέσεις και να μην τα πηγαίνουν καλά με τους ανθρώπους.
  5. Θέματα στην υγεία. Κι όμως, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή και σε ανορεξία. Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την εύρυθμη, ή όχι, λειτουργία του οργανισμού και μαζί με την πνευματική αποδυνάμωση, έρχεται και η σωματική.

Τι χρειάζεται το παιδί από εσάς; Αγάπη και αποδοχή. Όσο δύσκολο και αν είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας κάποιες φορές, το παιδί αντιλαμβάνεται πότε το αγαπούν χωρίς όρους και πότε είναι αποδεκτό ως προσωπικότητα. Ακόμα και αν κάνετε λάθη ή του φωνάξετε, μπορείτε να το ξαναπροσεγγίσετε με ηρεμία, νηφαλιότητα και να ζητήσετε συγγνώμη αν χρειαστεί.