Αναστάτωση προκαλεί σε γονείς και παιδιάτρους η μαρτυρία μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β. Εσύ έχεις προστατέψει τα παιδιά σου; 31/05/2018. Ένα οικογενειακό ταξίδι στην Κρήτη παραλίγο να αποβεί μοιραίο για την τρίχρονη Σοφία Ευαγγελία. Την παραμονή του περασμένου δεκαπενταύγουστου, η μικρή ανέβασε πυρετό, η μαμά της της χορήγησε αντιπυρετικό αλλά η αντίδραση του παιδιού ήταν να κάνει εμετό. Την επομένη, ανήμερα της μεγάλης αργίας, το παιδί διακομίστηκε στο Νοσοκομείο όπου και διαγνώστηκε ότι έχει Μηνιγγίτιδα Β. Να σημειώσουμε ότι η άτυχη μητέρα διαθέτει πτυχίο Ιατρικής, και αν και δεν εξασκεί το επάγγελμα, έχει τις βασικές γνώσεις για να αναγνωρίσει μία νόσο.

Και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε σε οποιονδήποτε από εμάς τους γονείς που δεν γνωρίζουμε καλά τα ιατρικά ζητήματα και το παιδί μας κινδυνεύει από την ύπουλη νόσο που λέγεται μηνιγγίτιδα Β; Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες σωματικές και πνευματικές αναπηρίες, ενώ έχουν υπάρξει και αρκετά περιστατικά με κατάληξη το θάνατο του παιδιού.

Η μικρή Σοφία- Ευαγγελία στάθηκε πολύ τυχερή

Οι γιατροί της χορήγησαν αμέσως ενδοφλέβιο ορό για να μην υποστεί αφυδάτωση αλλά είδαν ότι το παιδί είχε ήδη εμφανίσει κόκκινα σημάδια σαν μελανιές που τελικά ήταν αιμορραγικά εξανθήματα. Έφταναν μέχρι το κεφάλι και πιο συγκεκριμένα, μπορούσαν να τα δουν στο λευκό της κόρης του ματιού. Αυτό που προβλημάτισε τη μητέρα είναι ότι το παιδί δεν παρουσίασε κάποιο κλασικό σύμπτωμα της Μηνιγγίτιδας Β, όπως τα αυχενικά προβλήματα. Δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση ότι επρόκειτο για τη συγκεκριμένη νόσο. Η Σοφία Ευαγγελία στάθηκε τυχερή γιατί την ανέλαβε μία πολύ έμπειρη γιατρός, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το δίχρονο παιδί στα Γρεβενά που έχασε τη ζωή του ή για το παιδί στην Ρόδο που έχασε την ακοή του λόγω της Μηνιγγίτιδας Β.

Τα κλασικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ο υψηλός πυρετός, οι εμετοί, τα αυχενικά προβλήματα, τα εξωτερικά αιμορραγικά εξανθήματα και η φωτοφοβία, αλλά όπως είδατε, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν εγκαίρως ώστε να μας ενημερώσουν για τη σοβαρότητα της υγείας του παιδιού. Επίσης, η ασθένεια μεταδίδεται με το βήχα, το φιλί και το φτάρνισμα με 1 στους 10 ενήλικες να νοσούν χωρίς κάποιο σύμπτωμα και με πιθανότητα μετάδοσης στα παιδιά τους. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα βρέφη κάτω του ενός έτους, που παρουσιάζουν και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, τα νήπια έως πέντε ετών και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Οι γονείς οφείλουν να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους, να ενημερωθούν για τη νόσο και να προχωρήσουν στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατευτούν πλήρως τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της, καθώς πρόκειται για μία νόσο που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή. Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.