Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες ή άλλο ψάρι
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 5-6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο ή ξερό, τα φυλλαράκια του
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
- Τα μπαρμπούνια ή όποια άλλα ψάρια επιλέξουμε μπορεί να μας τα καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας, οπότε εμείς χρειάζεται μόνο να τα πλύνουμε καλά κάτω από άφθονο νερό σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Σε ένα ταψί που θα χωρέσει σε μία στρώση τα ψάρια μας απλώνουμε το μισό μείγμα της ντομάτας.
- Βάζουμε από πάνω τα ψάρια.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα, ώστε να πάει παντού, με το υπόλοιπο μείγμα της ντομάτας.
- Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το πάχος των ψαριών. Αν είναι μικρά, θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. Τα υγρά της ντομάτας θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα και στο να απορροφήσουν τα ψάρια τη σάλτσα. Τρώγονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι νοστιμότατα.
Tips
- Αν σας αρέσει το άρωμα του σκόρδου, πολτοποιήστε ή τρίψτε τις σκελίδες. Αν θέλετε πιο διακριτικά αρώματα, μετά το ψήσιμο πετάξτε τις ολόκληρες σκελίδες που χρησιμοποιήσατε.
- Προσθέστε 4-5 αγγουράκια τουρσί σε ροδέλες ή πράσινες ελιές κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι, για να δώσετε πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό σας.