Υλικά για 6 άτομα

  • 150 γρ. φασόλια λευκά, βρασμένα
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου, φρέσκου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Από την προηγουμένη μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, που το αλλάζουμε τουλάχιστον 1-2 φορές.
  2. Τα βράζουμε χωρίς αλάτι και τα σουρώνουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα.
  3. Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει al dente. Το σουρώνουμε και το περιχύνουμε με κρύο νερό. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει και μαλακώσει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, όχι όμως να μαυρίσουν.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια και δεμένη αλλά όχι νερουλή.
  6. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.