Υλικά για 4-5 άτομα

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισου, τριμμένους
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • αλάτι
  • 15-20 ελιές μαύρες, κομμένες στα 4, χωρίς κουκούτσι
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο, μέτριο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε από την προηγουμένη τα ρεβίθια σε άφθονο νερό, το οποίο θα αλλάξουμε 2-3 φορές.
  2. Την επομένη τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα σουρώνουμε κρατώντας 2 φλιτζάνια από το ζουμί τους.
  3. Παίρνουμε 1 φλιτζάνι ρεβίθια και τα λιώνουμε με το πιρούνι. Τα ξαναρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους, τα ντοματάκια, τον πελτέ, το σκόρδο, το γλυκάνισο, το ούζο και το ελαιόλαδο.
  4. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και όταν τα υγρά αρχίσουν να λιγοστεύουν προσθέτουμε τις ελιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα τους, όχι πάντως περισσότερο από 15 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.

Tips

  • Πολτοποιώντας μερικά ρεβίθια, βοηθάτε το φαγητό να χυλώσει καλύτερα.
  • Προσθέστε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο, για έξτρα αρώματα.
  • Λίγη μυκονιάτικη λούτζα κάνει εξαιρετική παρέα σε αυτό το φαγητό, όπως επίσης και η παραδοσιακή λακέρδα.