Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά), σε μικρά κομμάτια
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 3 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε ροδελίτσες
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και αχνίζουμε τα ξερά κρεμμύδια για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν και να μαραίνονται.
  2. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση, ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 1 ποτήρι καυτό νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αν στο μεταξύ δούμε ότι στεγνώνει το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  4. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, το μπαχάρι, τα αγγουράκια, την κάππαρη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά, να γίνει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα του.
  5. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι, πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες.

Tips

  • Ο καπαμάς ως λέξη έχει τουρκική προέλευση και σημαίνει φαγητό που μαγειρεύεται καπακωμένο, σκεπασμένο δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Προϋποθέτει μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά και κρέας (κυρίως βοδινό ή αρνίσιο) κομμένο σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέστε 1 κουταλιά μουστάρδα μέτρια σε ένταση μαζί με το σκόρδο και τα τουρσιά.