Υλικά για 4 άτομα
- 500 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
- 100 ml (1/2 ποτήρι) κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κ.γ. θυμάρι, τριμμένο
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί. Τη στύβουμε τόσο ώστε να κρατήσει λίγο κρασί.
- Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τον κιμά και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια για 10-15 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να σπάσουν οι ίνες του κρέατος.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Πλάθουμε μπιφτέκια πλατιά και όχι πολύ χοντρά.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί, την περνάμε με λάδι και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ψημένο θέλετε το κρέας. Αν το επιθυμείτε πιο ροζ, μειώστε το χρόνο, διαφορετικά αυξήστε τον.
Tips
- Στο μείγμα του κιμά μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά που προτιμάτε, όπως πάπρικα, κάποιο μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή άλλο. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το μοσχοσίταρο (τσιμένι) που τους πάει πολύ.
- Τα μπιφτέκια γίνονται ωραιότατα και στο τηγάνι με λάδι (πιο βαριά) ή χωρίς, αν είναι αντικολλητικό.