Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1/2 πακέτο λαζάνια
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
  • 3 μελιτζάνες τσακώνικες, σε κυβάκια ξεπικρισμένες (βλ. σελ. 66)
  • 3 ντομάτες, μεγάλες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένo
  • 2 φλ. τυρί κατίκι Δομοκού
  • 1 1/2 φλ. γάλα, φρέσκο
  • 3 αβγά

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και γυαλίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά.
  2. Ανακατεύουμε με προσοχή και έπειτα από 2-3 λεπτά ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση με χαμηλωμένη τη φωτιά, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  4. Χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε, χτυπώντας, το γάλα.
  5. Στρώνουμε μια σειρά λαζάνια σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, όχι πολύ μεγάλο. Αδειάζουμε από πάνω το μισό μείγμα λαχανικών. Απλώνουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα και το μισό κατίκι.
  6. Σκεπάζουμε με μια στρώση λαζάνια και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
  7. Απλώνουμε την τελευταία στρώση από λαζάνια και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά και τα χτυπημένα αβγά. 
  8. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Tips

  • Προσθέστε κολοκυθάκια και ελιές πράσινες σε ροδέλες, αλλά και βασιλικό.
  • Επιλέξτε τα τυριά που αρέσουν σε εσάς. Ταιριάζει και η φέτα, αλλά και το ανθότυρο.