Υλικά για 6 άτομα

  • 1 φακελάκι μαγιά, ξερή
  • 600 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε έναν λείο, μέτρια σφιχτό, χυλό.
  3. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (π.χ. θερμοθάλαμο).
  4. Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε δύο κατσαρόλες. Στη μία το λάδι πρέπει να καίει πολύ και στην άλλη λιγότερο.
  5. Παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι ώσπου να σχηματιστεί κρούστα. Γυρίζουμε τους λουκουμάδες να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά και τους μεταφέρουμε στη δεύτερη κατσαρόλα, με το μέτρια καυτό λάδι, για να ψηθούν και εσωτερικά.
  6. Βγάζουμε τους λουκουμάδες και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
  7. Τους μελώνουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Tip

Ζάχαρη άχνη, ψιλοτριμμένα καρύδια και σουσάμι, ταιριάζουν εξίσου στους λουκουμάδες.