Υλικά για 4 άτομα
- 600 γρ. πατάτες
- 2 κρεμμύδια κόκκινα, μέτρια
- 12 λεπτές φέτες ζαμπόν, κομμένες στη μέση
- 1 κ.σ. μαραθόσπορο
- 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τις πλένουμε σε άφθονο νερό και τις στεγνώνουμε.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες ίδιου πάχους με τις πατάτες.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες με το μισό λάδι, τις ανακατεύουμε να πάει παντού και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε σε σειρές εναλλάξ τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το ζαμπόν. Πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο, αλατοπιπερώνουμε και πάλι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210°C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε αμέσως, μαζί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
Tips
- Αντί για μαραθόσπορο, δοκιμάστε κύμινο ή κόλιαντρο τριμμένο.
- Το ζαμπόν μπορεί ωραιότατα να αντικατασταθεί με σύγκλινο ή λούντζα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες.