Υλικά για 4-6 άτομα

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κονσέρβες τόνου, σε άλμη, στραγγισμένες καλά
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 1 φλ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30 λεπτά στο σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τις βάζουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε και τον τόνο, τα γυρνάμε 2-3 βόλτες, προσθέτουμε τον πελτέ, το μαϊντανό, πιπέρι και μπαχάρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 7-8 λεπτά.
  4. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω απλώνουμε τον τόνο, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες και περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.
  6. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και ψήνουμε τον μουσακά στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Tips

  • Αντί για γιαούρτι με αυγά, μπορείτε να καλύψετε τις μελιτζάνες με έναν πουρέ πατάτας.
  • Αν προτιμάτε τον τόνο λευκό, βάλτε στη σάλτσα του αντί για πελτέ μουστάρδα και 1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη.