Η κίνηση του μωρού δεν περιορίζεται μόνο στο πότε ξεκινάει να περπατά. Έχει να κάνει με τα αντανακλαστικά του, με το πώς στέκεται και πότε αυξάνει την ταχύτητα των βημάτων του. Πάμε να δούμε ένα ενδεικτικό χρονολόγιο από την αρχή της ζωής του μέχρι τα 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του παιδιού σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

2 μηνών: έχει το αντανακλαστικό του βήματος. Αν το βάλετε να σταθεί όρθιο σε μία σκληρή επιφάνεια, κουνάει τα ποδαράκια του σαν να περπατάει.

3-4 μηνών: κάνει μικρά πους απς. Αυτό σημαίνει ότι ξαπλώνει μπρούμυτα και σηκώνει το κεφάλι και το στήθος από το πάτωμα χρησιμοποιώντας τα χέρια για υποστήριξη. Αυτές οι κινήσεις χτίζουν τους μυς του κορμού που είναι σημαντικοί για το περπάτημα.

5 μηνών: όταν το κρατάτε σε όρθια στάση, χοροπηδάει πάνω κάτω. Έτσι χτίζει τη δύναμη στα πόδια του. Όταν κάθεται χρησιμοποιεί το ένα χέρια για υποστήριξη.

6-9 μηνών: μαθαίνει να κάθεται. Αφού το κάνει χωρίς υποστήριξη χρειάζεται δύναμη στο λαιμό, έλεγχο στο κεφάλι, ισορροπία και συντονισμό. Κάποια μωρά μπουσουλάνε τότε. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν δεν μπορεί να στηριχτεί στα πόδια όταν το κρατάτε και είναι τουλάχιστον 7 μηνών, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

9-12 μηνών: στέκεται όρθιο με τη βοήθεια του καναπέ ή του τραπεζιού. Ανακαλύπτει το λύγισμα των γονάτων πριν σταθεί ή καθίσει. Ξεκινούν τα πρώτα βήματα με τη βοήθειά σας.

12-15 μηνών: το παιδί συνήθως περπατάει αλλά δεν τα καταφέρνει πολύ καλά. Παρόλα αυτά, μαθαίνει, πώς να ξανασηκώνεται μόνο του. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν δεν περπατάει μέχρι τους 15 μήνες, ρωτήστε το γιατρό αν και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης.

16-18 μηνών: με λίγη βοήθεια, μπορεί να ανέβει και να κατέβει σε σκάλες. Ίσως χορεύει και με τη συνοδεία μουσικής.

19-24 μηνών: αυξάνει ταχύτητα στο τρέξιμο. Κλωτσάει μπάλα, στέκεται στις μύτες των ποδιών και πηδάει από το τελευταίο σκαλοπάτι στο πάτωμα.

25-30 μηνών: τρέχει με άνεση

31-36 μηνών: πηδάει στο έδαφος και ανεβοκατεβαίνει σκαλιά αλλάζοντας κάθε πόδι σε κάθε σκαλί.

4 ετών: μαθαίνει να ισορροπεί και να πηδάει στο ένα πόδι.

5 ετών: είναι πλέον σε ηλικία που μπορεί να κάνει όλα τα προαναφερθέντα