Όπως για κάθε στάδιο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, έτσι και τα πρώτα βήματα έχουν την κατάλληλη από τη φύση στιγμή να πραγματοποιηθούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως από την ηλικία των οκτώ μηνών και μετά. Υπάρχουν ανυπόμονα μωρά, που περπατάνε λίγο νωρίτερα και άλλα που τους αρέσει να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με βοήθεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι το μωρό σας θα βρει τον τρόπο να σας δείξει ότι θέλει και είναι έτοιμο να περπατήσει κι εσείς έχετε υποχρέωση να σεβαστείτε το χρονοδιάγραμμά του. Η συμβολή σας περιορίζεται στο να βοηθήσετε το μωρό σας να κάνει πιο εύκολα τα πρώτα του βήματα, τη στιγμή όμως που θα το αποφασίσει αυτό. Μάθετε, λοιπόν, να «διαβάζετε» τα μηνύματα που σας δίνει και βοηθήστε το να εξελιχθεί ακολουθώντας τους δικούς του ρυθμούς.
Ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα;
Ένας ενήλικος δεν μπορεί ίσως να συλλάβει πόσο σημαντικό είναι για ένα μωρό να αρχίσει να περπατάει.Κι όμως, το περπάτημα είναι από τις πρώτες μεγάλες κατακτήσεις για ένα παιδί. Ενισχύει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του, αλλά και την αίσθηση ότι πλησιάζει πιο πολύ τον κόσμο των μεγάλων, αφού μπορεί να κάνει ό,τι και αυτοί. Σταθείτε δίπλα του στην προσπάθειά του και μη δείχνετε απογοήτευση όταν πέφτει ή κατά τη γνώμη σας αργεί να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, εκδηλώστε του το θαυμασμό και την περηφάνια σας. Το «μπράβο» σας είναι αυτό που θα κάνει το κατόρθωμα του μωρού σας ακόμα σημαντικότερο.
Πότε πρέπει να φορέσει παπούτσια
Στην αρχή είναι καλύτερο το παιδί να μάθει να περπατά ξυπόλυτο ή με καλτσούλες που έχουν πέλμα από λάστιχο για να μη γλιστράει. Αυτό επιτρέπει στην πατούσα του να γυμνάζεται και να δυναμώνει. Όταν αρχίσει πλέον να περπατά πιο σταθερά και άνετα, θα χρειαστεί να το εξοπλίσετε με ένα ζευγάρι καλά παπούτσια. Επιλέξτε ένα ζευγάρι που είναι ελαφρύ, στηρίζει το ποδαράκι του και δεν έχει πολύ σκληρή σόλα, η οποία δεν θα επιτρέπει στο πόδι να κάμπτεται. Ένα «κακό» παπούτσι μπορεί να γίνει ανασταλτικός παράγοντας στο περπάτημα ενός μωρού. Αν δεν νιώθει άνετα φορώντας το, τότε σίγουρα δεν θα του είναι ευχάριστο να περπατά κι, επομένως, θα σταματήσει να το κάνει.
Περπατάμε μαζί
Ένα παιδί που μόλις αρχίζει να κάνει δειλά τα πρώτα του αρχίζει να νώθει το βάρος του, καταβάλλει προσπάθεια για να στηριχτεί και μπερδεύεται όταν επιχειρεί να συγχρονίσει τα βήματά του. Όλα αυτά το κάνουν να νιώθει ανασφάλεια και να ζητά προστασία. Τότε πρέπει να είστε δίπλα του. Το παιδί δεν χρειάζεται να πέσει και να χτυπήσει για να μάθει να περπατά ή να προσέχει. Αντίθετα, αν συνδέσει στο μυαλό του το περπάτημα με τον πόνο, τότε θα αργήσει να ξαναεπιχειρήσει να σταθεί στα πόδια του. Ο δικός σας ρόλος, λοιπόν, είναι να διευκολύνετε την προσπάθειά του και να του εξασφαλίσετε την προστασία που χρειάζεται. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξετε να μην αφήνετε το παιδί να κάνει τις απόπειρές του να περπατήσει σε χώρους, όπου υπάρχουν εμπόδια. Εξασφαλίστε του ένα καθαρό χώρο, για να μην πατήσει κάτι και πονέσει, με σταθερά έπιπλα, ώστε να μην αναποδογυρίσει κάτι που θα χρησιμοποιήσει για να κρατηθεί και χτυπήσει.
Ασκήσεις για δυνατά ποδαράκια Αν θέλετε το μωρό σας να σταθεί πιο γρήγορα και πιο σταθερά στα πόδια του, μπορείτε να το βοηθήσετε κάνοντάς του απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων, όπως απαγωγές των ισχίων (άνοιγμα – κλείσιμο των ποδιών), κίνηση των ποδιών προς τα πάνω και τεντώματα προς τα κάτω. Με τις κινήσεις αυτές θα δυναμώσουν οι μύες της λεκάνης, οι γλουτιαίοι και οι μηριαίοι. Με τα τεντώματα των ποδιών βοηθάτε τους μυς να ξεδιπλωθούν σε όλο το μήκος τους και να τους νιώσει το παιδί. Ενώ οι πρώτες επαναλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά από εσάς, πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας όχι μόνο θα διασκεδάζει με αυτές, αλλα θα συμμετέχει βάζοντας δύναμη.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).