Δεν υπάρχει πιο μαγική, τρυφερή, αγαπησιάρικη εικόνα από το να βλέπετε το μωράκι σας να παραδίδεται σαν μικρός άγγελος στην αγκαλιά του Μορφέα. Αυτό που δεν έχετε φανταστεί όμως -εκτός αν ανήκετε στην κατηγορία των μαμάδων που αρνούνται να αποχωριστούν το μωράκι τους και μένουν ξάγρυπνες από πάνω του όλο το βράδυ- πράγμα φυσικά που δεν συνιστάται από  κανέναν ειδικό,  είναι ότι τα μωρά έχουν κάποιες «περίεργες» συνήθειες, που άλλοτε μπορεί να μας προκαλέσουν χαμόγελα, άλλοτε όμως μπορεί να μας ανησυχήσουν και να μας αναστατώσουν. Εσείς λοιπόν, γνωρίζατε ότι τα μωρά…

Χτυπούν το κεφαλάκι τους
ή το στριμώχνουν στα κάγκελα  Η συνήθεια αυτή ξεκινάει από τους 6 μήνες και συνήθως σταματάει στην ηλικία των 3 ετών, ενώ είναι πιο συχνή στα αγοράκια από ότι στα κοριτσάκια. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάνουν για να ηρεμήσουν ή για να ξεχαστούν από τον πόνο που τους προκαλούν τα δοντάκια που αρχίζουν και βγαίνουν, ή απλώς γιατί τους αρέσει να ακουμπούν κάπου. Τα χτυπήματα είναι ελαφρά, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα τραυματιστεί. 
Τινάζονται
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το μωρό, μπορεί να κλοτσάει ή να προσποιείται τον πυγμάχο δίνοντας γροθιές στον αέρα με τα χεράκια του. Οι κινήσεις αυτές είναι αντανακλαστικές, ακούσιες και σχεδόν πάντα ακίνδυνες. Για να σιγουρευτείτε κρατήστε κάτω απαλά το ποδαράκι του που κουνιέται. Αν η κίνηση σταματήσει τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό νεογνικό αντανακλαστικό.
Ροχαλίζουν
Συχνά τα νεογέννητα βγάζουν παράξενους ήχους που θυμίζουν το ροχαλητό των ενηλίκων.  Αυτός ο ήχος συνήθως είναι αποτέλεσμα της εισόδου του αέρα μέσα από τη στενή, ρινική κοιλότητα. Ο θόρυβος μπορεί να προκαλείται γιατί το μωρό σας ενδέχεται να είναι κρυωμένο ή η μυτούλα του να έχει βουλώσει. Καθαρίστε τη μυτούλα του με γάζα και φυσιολογικό ορό ή χρησιμοποιήστε μια συσκευή ύγρανσης (υγραντήρα). Πότε να ανησυχήσετε; Μόνον όταν ροχαλίζει πολύ δυνατά, του κόβεται η ανάσα, μοιάζει να πνίγεται ή δεν ξεκουράζεται όταν κοιμάται. Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
Σταματάει η αναπνοή τους
Πρόκειται για ένα σύμπτωμα αρκετά συχνό στα νεογέννητα. Συνήθως τη γρήγορη αναπνοή διαδέχεται πιο αργή αναπνοή με κάποιο διάλειμμα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 δευτερόλεπτα. Οι παύσεις της αναπνοής συμβαίνουν γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή αναπτύσσεται ακόμα. Οι παύσεις αναπνοής δεν προκαλούν ροχαλητό ή δυσκολία στην αναπνοή.. Στους 4 με 6 μήνες, η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου θα γίνει πιο κανονική.
Κανόνες ασφαλείας  Για να είστε λοιπόν σίγουρες ότι το  μωράκι σας θα απολαύσει έναν ύπνο…διαρκείας, ησυχίας και πάνω από όλα ασφαλή και γαλήνιο, σας δίνουμε μερικά tips για να κοιμάστε εσείς καλά και τω  μωράκι σας καλύτερα και ασφαλέστερα.
–  Το μωρό θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να αισθάνεται την αγάπη σας για να περάσει μια ήσυχη νύχτα. Και αυτό γιατί του είναι δύσκολο να αποχωριστεί τη παρουσία και τα χάδια της μαμάς και του μπαμπά για όλη τη νύχτα.
–  Σιγουρευτείτε ότι οι συνθήκες στο δωμάτιο του είναι ιδανικές: ησυχία, πολύ χαμηλός φωτισμός και κατάλληλη θερμοκρασία  (γύρω στους 18-20 βαθμούς).
–  Τα κάγκελα των παιδικών κρεβατιών δεν πρέπει να έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 6 εκατοστά, γιατί ένα μωρό μπορεί να περάσει μέσα από αυτά το κεφαλάκι του και να κολλήσει ανάμεσά τους ή να γλιστρήσει μέσα από το κενό.
–   Να γνωρίζετε ότι η  ασφαλέστερη θέση ύπνου είναι ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Όταν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο, τότε είναι σε θέση να γυρίζει στο κρεβάτι του μόνο του φυσιολογικά. Μέχρι τότε όμως, να επιμένετε να το βάζετε να κοιμάται ανάσκελα. Αν και οι αιτίες του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου δεν είναι ακόμα γνωστές, οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι, έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτού του μοιραίου συνδρόμου.
–  Τα σεντόνια και ο ρουχισμός του παιδιού σας φροντίστε να είναι  100% βαμβακερά. Αποφύγετε να φοράτε στο νεογέννητο μωρό σας νυχτικά – φορμάκια με κουμπιά, κορδέλες ή γιακάδες για τον ύπνο και αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να το ενοχλήσει.
–  Τοποθετείτε το σεντονάκι του μωρού σας σφιχτά κάτω από το στρωματάκι, αφήνοντας ωστόσο αρκετή απόσταση από το κεφαλάκι του, για να αισθάνεται το μωρό σας άνεση και ασφάλεια.
–  Τέλος, απομακρύνετε από την κούνια του όλα τα λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια και κάθε άλλο αντικείμενο επειδή οποιοδήποτε μικρό ή μαλακό υλικό μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή του.
Ο “ειδικός” στην…παρακολούθηση!
Αφού λοιπόν έχετε φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες για να εξασφαλίσετε έναν βαθύ, γαλήνιο κι  ονειρεμένο ύπνο για το μωράκι σας, αρκεί ένα τελευταίο, -το πιο απαραίτητο ίσως – βήμα για να παραμείνετε ο φύλακας άγγελος στο προσκεφάλι του ακόμα κι όταν εσείς είστε μακριά από την κούνια του, σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας.  Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να πατήσετε το «on» στον αντικαταστάτη σας… ηλεκτρονικό φύλακα άγγελο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από ένα εγγυημένα αξιόπιστο και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ενδοεπικοινωνίας που θα  καταγράφει και θα ελέγχει την κάθε κίνηση του μωρού σας, ενημερώνοντάς σας για την παραμικρή κίνηση στον ύπνο του.
Έτσι η Philips Avent θέλοντας να εξασφαλίσει την φροντίδα και κυρίως την ασφάλεια του μωρού σας, ανέπτυξε μια σειρά προϊόντων, που σας βοηθούν να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά και ασφαλές, ενώ κοιμάται σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Είτε θέλετε να ακούσετε το παραμικρό γουργούρισμα, είτε να χαζεύετε την κάθε του κίνηση μέρα -νύχτα, η Philips Avent προσφέρει – με την προηγμένη τεχνολογία Dect της σειράς παρακολούθησης – την καλύτερη λύση.
Τρανή απόδειξη οι μαρτυρίες μαμάδων που την εμπιστεύτηκαν:
«Στεναχωριέμαι όταν την αφήνω μόνη, έστω και  για λίγο…με τη συσκευή παρακολούθησης της Philips Avent όμως, νιώθω συνέχεια δίπλα της!», Μιλένα, μαμά της Ερωφίλης 5 μηνών.
«Είναι σαν να είμαι ξαπλωμένη ακριβώς δίπλα του όταν κοιμάται. Ακούω τα πάντα!» Νίκη, μαμά του Κωνσταντίνου 7 μηνών
Γιατί μην ξεχνάτε ότι… ΟΛΑ κρίνονται στις λεπτομέρειες και η Philips Avent είναι πολύ περήφανη γι’ αυτές!