Αν είστε νέα μαμά και αναρωτιέστε πόσο φυσιολογικό είναι για το μωρό σας να κλαίει όλη την ώρα, η απάντηση είναι καθησυχαστική. Δεδομένου ότι ο παιδίατρος σας έχει διαβεβαιώσει ότι το μωρό σας είναι υγιέστατο, το πολύ κλάμα είναι συνήθως απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε, το κλάμα ενός άρρωστου μωρού είναι διαφορετικό από εκείνο που προκαλείται από πείνα ή δυσαρέσκεια. Αν το κλάμα του σας φαίνεται «μη φυσιολογικό», εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και καλέστε ή επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα, το κλάμα ακολουθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο, γνωστό ως «καμπύλη κλάματος», κατά τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Πιο αναλυτικά, το κλάμα αυξάνεται τις 2-3 πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού, κορυφώνεται μεταξύ 6-8 εβδομάδων και στη συνέχεια επιβραδύνεται φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του περίπου στους 4 μήνες. Επιπλέον, τα μωρά κλαίνε περισσότερο κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, κάτι που ενδεχομένως συμβαίνει στην προσπάθειά τους να αποσυμφορηθούν από τη συσσωρευμένη ένταση όλης της ημέρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης, ευθύνονται οι κολικοί, που συχνά χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο κλάμα σ’ ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από 5 μήνες και κλαίει για περισσότερες από 3 ώρες συνεχόμενα, για 3 ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, το πιθανότερο είναι να έχει κολικούς. Δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια ούτε πρόκειται να προκαλέσουν κάποια βλάβη στην υγεία του μωρού σας, όμως είναι μια δύσκολη κατάσταση τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τους γονείς του. Ευτυχώς, είναι κάτι προσωρινό.

Πάντως, πριν φτάσετε στα όριά σας και νιώσετε την υπομονή και τις αντοχές να σας εγκαταλείπουν, απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το κλάμα του. Και θυμηθείτε: Ίσως το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας για να σταματήσει το κλάμα να είναι απλά η μητρική αγκαλιά σας!