Ο θηλασμός είναι ασφαλώς επιλογή για τις νέες μαμάδες, όμως θεωρείται απαραίτητος για το μωρό. Του προσφέρει πραγματικά πολλά οφέλη, αφού το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή, που καλύπτει όλες του τις ανάγκες κατά το πρώτο διάστημα. Ωστόσο, αρκετές μαμάδες για διαφορετικούς λόγους αποφασίζουν, αργά ή γρήγορα, να χρησιμοποιήσουν το μπιμπερό και να δώσουν στο μωρό γάλα σε σκόνη. Συνήθως αυτή η επιλογή προκαλεί σχόλια και δημιουργεί στις μητέρες που δεν θηλάζουν αισθήματα ενοχών. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς «μύθους» που επικρατούν γι’ αυτή την επιλογή.
1. Τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα δεν έχουν αντισώματα
Όλα τα παιδιά γεννιούνται με ένα μικρό ανοσοποιητικό απόθεμα, το οποίο παίρνουν μέσω του οργανισμού της μητέρας τους κατά τους εννέα μήνες της κύησης. Τα έτοιμα αυτά αντισώματα παραμένουν στο μικρό και μετά τη γέννησή του. Ναι, έχει διαπιστωθεί ότι τους πρώτους 3 – 6 μήνες τα παιδιά που θηλάζουν αναπτύσσουν καλύτερες αντιστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τα μωρά που δεν πίνουν μητρικό γάλα θα αρρωστήσουν.
2. Τα μωρά που δεν θηλάζουν δεν αναπτύσσονται σωστά
Σήμερα το γάλα σε σκόνη έχει σύνθεση παρόμοια με εκείνη του μητρικού γάλακτος, παρά το ότι η ακριβής συνταγή του δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει συνεχώς και παρέχει στο μικρό ακριβώς εκείνα που χρειάζεται. Τα τεχνητά υποκατάστατα όμως, είναι σήμερα πλήρεις τροφές, εμπλουτισμένες με βιταμίνες και βασικά αμινοξέα.
3. Η κληρονομικότητα είναι υπεύθυνη για την απουσία μητρικού γάλακτος
Λάθος! Εάν η μητέρα δεν καταφέρει να θηλάσει το μωρό της την πρώτη φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να θηλάσει και το επόμενο παιδάκι της. Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα, βεβαιώνουν οι παιδίατροι. Χρειάζεται μόνο λίγη επιμονή και δεν πρέπει η νέα μαμά να νιώσει ηττημένη. Εάν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες εμποδίζουν τη ροή του γάλακτος ή τη συνέχιση του θηλασμού, δεν πρέπει να απογοητευτεί. Την επόμενη φορά όλα θα πάνε καλύτερα!
4. Για τις δυσκολίες στο θηλασμό ευθύνεται η μητέρα
Για κάποιες γυναίκες, ο θηλασμός είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όμως όσες δεν τα καταφέρουν τελικά, δεν πρέπει  να το θεωρήσουν προσωπική αποτυχία. Μπορεί το λάθος να είναι του ειδικού που την παρακολουθεί. Είναι καθήκον του προσωπικού του μαιευτηρίου να δείξει αμέσως στη μητέρα πώς να ακουμπήσει το μωρό της στο στήθος της. Δεν τρέχει γάλα; Δεν πειράζει. Κάποια σταγόνα θα υπάρχει, πολύτιμη τόσο ως τροφή όσο και ως ερέθισμα για να ξεκινήσει η ροή.
5. Μόνο ο θηλασμός προστατεύει από τις αλλεργίες
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες σχετικά με το θέμα, ο θηλασμός βοηθάει στην προστασία από τις αλλεργίες, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί και πανάκεια. Πολλά παιδάκια εκδηλώνουν αλλεργίες, καμιά φορά πολύ σοβαρές, παρά το ότι θήλαζαν επί μήνες. Από την άλλη, πολλά παιδιά που έχουν τραφεί με γάλα σε σκόνη μεγαλώνουν και ζουν χωρίς την παραμικρή αλλεργία. Επομένως, το μητρικό γάλα μπορεί να αναπτύξει προστατευτική δράση, αλλά δεν εξασφαλίζει αυτομάτως ανοσία στα αλλεργικά προβλήματα.
6. Το γάλα σε σκόνη δεν αρέσει στα μωρά
Συχνά πολλά μικρά που θηλάζουν, εάν δοκιμάσουν το μπιμπερό, δεν θέλουν πια να γυρίσουν στις παλιές συνήθειες. Ο λόγος; Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη άποψη, από την πιπίλα το γάλα βγαίνει πιο εύκολα και δεν χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια σε κάθε γεύμα..
7. Το μπιμπερό είναι πιο βολικό για τη μαμά
Η μοναδική ευκολία είναι ότι σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να ταΐσει το μικρό και κάποιος άλλος αντί για τη μαμά. Κατά τα άλλα, έχει τη φασαρία του: μέτρημα, ζύγισμα, υπολογισμός, ζέσταμα, αποστείρωση πολλές φορές μέσα στη μέρα. Και επιπλέον πρέπει και να αγοραστεί. Το εντελώς αντίθετο, φυσικά, από την απλή κίνηση που χρειάζεται για να ταΐσει η μαμά το μικρό της με το δικό της γάλα οποιαδήποτε στιγμή ή σε οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ισχυριστούμε ότι το μπιμπερό είναι η πιο εύκολη λύση.
8. Η μαμά που δεν θηλάζει χάνει μια σπουδαία εμπειρία
Δεν δένει μόνο ο θηλασμός τη μαμά με το μωράκι της. Υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι τρόποι να μοιραστούν χαμόγελα, παιχνίδια, ξεχωριστές στιγμές, αποκλειστικά δικές τους και να βρίσκονται σε στενή επαφή. Αυτές είναι στιγμές που ακόμη και οι μαμάδες που δεν θηλάζουν ζουν καθημερινά με το μικρό τους.
9. Μπιμπερό: Χρησιμοποιήστε το σωστά!
– Μην πιέζετε το γάλα σκόνη μέσα στη μεζούρα και εάν περισσεύει αφαιρέστε το με τη λάμα ενός μαχαιριού.
– Κουνήστε καλά το μπουκάλι, αφού το κλείσετε με το πώμα και τον κρίκο, για να διαλυθεί καλά η σκόνη.
– Βιδώστε την πιπίλα, αφού διαλυθεί τελείως η σκόνη μέσα στο νερό.
– Πετάτε πάντα το υπόλοιπο γάλα που αφήνει το μωρό.
– Πλένετε σχολαστικά το μπιμπερό μέχρι να φύγει και το παραμικρό ίχνος γάλακτος και αποστειρώνετέ το τουλάχιστον μέχρι τον 5ο μήνα.
Με τη συνεργασία του Δημήτρη Αναγνωστάκη (παιδίατρος – νεογνολόγος).