Καθώς το μωρό σας αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και γίνεται διερευνητικό, θα είναι σύντομα σε θέση να φάει μόνο του.
Το να καταφέρει κανείς να τρώει μόνος του δεν είναι όσο απλό φαίνεται. Καταρχήν, απαιτεί ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες, συντονισμένες κινήσεις μικρών μυών ώστε να πιάσει την τροφή. Όταν πιαστεί το φαγητό με τον αντίχειρα και το δείκτη σε μια κίνηση που μοιάζει με το πιάσιμο της τανάλιας, χρειάζεται επιδέξιος συντονισμός ματιού και χεριού για να φτάσει το φαγητό στο στόμα.
Η καινούρια αίσθησης ανεξαρτησίας που περιβάλλει το μωρό σας είναι συναρπαστική και συγχρόνως αποθαρρυντική. Όταν τα παιδιά συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να τραφούν μόνα τους, αρχικά και για λίγο μπορεί να πανικοβληθούν και να δυσανασχετήσουν με την καινούρια ικανότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να σας κρατήσουν κοντά τους. Πηγαίνετε σιγά σιγά και με το μαλακό, οδηγήστε το μωρό σας και η αυτοπεποίθησή του και η ικανοποίηση από το επίτευγμα του θα αυξηθούν.
–  Όταν το μωρό σας προσπαθεί να πιάσει το φαγητό ή βουτάει τα χέρια του μέσα σε αυτό, είναι έτοιμο να τραφεί μόνο του. Αρχίστε με μικρά κομμάτια μαλακού φρούτου, όπως η μπανάνα, και μπισκότα ολικής άλεσης βουτηγμένα σε χυμό φρούτου χωρίς ζάχαρη, ώστε να μαλακώσουν.
–  Μπορεί και μόνο με την ιδέα ότι το μωρό θα βουτήξει το χεράκι του μέσα στο πιατάκι και θα βάλει άτσαλα την τροφή στο στόμα του πέφτοντας η μισή κάτω και η άλλη μισή πάνω του,  να σας τρομοκρατεί αλλά μην το εμποδίσετε.  Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά βοηθά το μωρό να καταλάβει την αφή του φαγητού του και να πάρει κίνητρο για να ασχοληθεί περισσότερο με το περιεχόμενη του πιάτου του. Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό, είναι βασική διαδικασία της ανάπτυξής του.
–  Αν  το μωρό σας είναι από εκείνα που αντιστέκονται ή αρνούνται να φάνε μόνα τους δοκιμάστε την αντίστροφη ψυχολογία: καθησυχάστε το ότι θα τα ταΐσετε αλλά τρώτε εσείς μπροστά του την τροφή με τα δάχτυλα. Το πιο πιθανό είναι να θελήσει να σας μιμηθεί.