Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε. Μαγειρεύετε κανονικά το φαγητό, το αφήνετε να κρυώσει και το μετατρέπετε σε πουρέ με τη βοήθεια ενός μπλέντερ. Μην φοβηθείτε να συνδυάσετε δύο τροφές, όπως η γλυκοπατάτα και το μήλο. Το ίδιο ισχύει και για την προσθήκη μητρικού γάλακτος στον πουρέ. Δίνει στο μωρό μία οικεία γεύση και χαρίζει ένα boost υγείας στον οργανισμό του. Είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τροφή ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για μερικά γεύματα των επόμενων ημερών και έτσι δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να ξαναδοκιμάσει κάτι ενώ το έχει απορρίψει. Πετάμε πάντα το φαγητό που αφήνει το παιδί και δεν το ξαναβάζουμε στην ψύξη γιατί μπορεί να έχει βακτήρια από το σάλιο του.

Πώς θα μετατρέψετε σωστά το φαγητό σε πουρέ

Βήμα 1ο: Ξεκινάμε μαγειρεύοντας τα λαχανικά ή φρούτα στον ατμομάγειρα, στο φούρνο, φούρνο μικροκυμάτων ή βράζοντάς τα. Ο ατμός είναι η πιο υγιεινή επιλογή για το παιδί γιατί έτσι διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να προτιμάται όταν δεν έχετε άλλη επιλογή.

Βήμα 2ο: Βάζουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά ή φρούτα μέσα στη συσκευή για πολτοποίηση που έχουμε επιλέξει.

Βήμα 3ο: Κρατήστε στην άκρη τα υγρά των τροφών από το μαγείρεμα. Θα το χρειαστείτε για να φτιάξετε πουρέ. Εκτός των άλλων, βοηθούν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που έχουν περάσει στο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Βήμα 4ο: Βάλτε σε λειτουργία το μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τις τροφές.

Βήμα 5ο: Όσο είναι σε λειτουργία, προσθέστε το νερό ή τα υγρά που έχετε κρατήσει. Προαιρετικά, βάλτε και μητρικό γάλα. Πολλοί γονείς δεν προσθέτουν υγρά στην πολτοποίηση των φαγητών και απλά τα μαλακώνουν πριν τα σερβίρουν στο παιδί.

Πώς να καταψύξετε τον πουρέ

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γυάλινα βάζα για να καταψύξετε παιδική τροφή. Η ιδανικότερη λύση είναι οι κλασικές παγοθήκες. Τις γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε και με τα παγάκια. Καλύψτε όλες τις παγοθήκες με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν πολύ καλά, τα βγάζουμε από την ψύξη και τα μεταφέρουμε σε ειδικά σακουλάκι για κατεψυγμένη τροφή. Μην ξεχάσετε να γράψετε απ’έξω την ονομασία της τροφής και την ημερομηνία. Οι παγωμένες τροφές πρέπει να καταναλώνονται εντός ενός μήνα. Ξεπαγώστε και ξαναζεστάνετε.

Σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε φρέσκο πουρέ, πρέπει να ταΐσετε το παιδί μέσα στη μέρα ή να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο μέχρι και 48 ώρες. Ξεχάστε το αλάτι και τη ζάχαρη και συστήστε το σε μπαχαρικά, όπως η κανέλλα και το σκόρδο, μετά τους 7 μήνες και μόνο αν το επιτρέπει ο παιδίατρος.