Κάθε νέα μαμά έχει πολλές ανησυχίες αλλά γρήγορα διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνη της σε αυτό. Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν προβληματισμούς σε σχέση με τον ύπνο του μωρού, το μπανάκι και φυσικά το θηλασμό. Φοβάστε μήπως δεν τρέφεται αρκετά και δεν παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσα από το μητρικό γάλα. Το μωρό σας δείχνει από μόνο του πότε δεν τρέφεται αρκετά αλλά και πότε είναι ικανοποιημένο από την ποσότητα.

Όταν έχει πιει αρκετό γάλα: το στήθος σας είναι πιο μαλακό γιατί το μωρό έχει πιει το περισσότερο γάλα που κάνει το στήθος να είναι πιο σκληρό, δείχνει αρκετά ήρεμο και γαλήνιο, παίρνει κανονικά βάρος και έχει επανακτήσει το βάρος που έχασε μετά τη γέννα (τα περισσότερα μωρά χάνουν 7% του συνολικού βάρους και το ξαναπαίρνουν τις πρώτες 2 εβδομάδες). Συνηθίζει να βρέχει γύρω στις 6 πάνες την ημέρα και μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής του, κάνει κακά 3 φορές τη μέρα σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Όταν περάσει στις στερεές τροφές, τα κακά μειώνονται σε 1 την ημέρα.

Σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρέφεται αρκετά

Το μωρό χάνει βάρος, βρέχει λιγότερες από 6 πάνες την ημέρα, τα κακά είναι μικρά και αρκετά σκούρα μετά τις πρώτες 5 μέρες, τα ούρα έχουν το χρώμα χυμού μήλου και όχι διάφανο ή αρκετά ανοιχτόχρωμο και κοιμάται πολύ ή αποκοιμιέται αρκετά γρήγορα. Το στήθος σας δεν μαλακώνει καθόλου μετά το τάισμα, το μωρό εμφανίζει ξηρό στόμα και μάτια, το ακούτε σπάνια να καταπίνει και δεν το βλέπετε ικανοποιημένο, ακόμα κι όταν το τάισμα διαρκεί πάνω από μία ώρα. Όποια και αν είναι η ένδειξη, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία και να σας καθοδηγήσει ανάλογα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, ίσως να το παρακάνετε με την ποσότητα γιατί η ροή από το μπουκάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περνά από τη θηλή της μητέρας. Δώστε προσοχή στην ποσότητα και κάντε ένα σύντομο διάλειμμα ανά 10 ρουφηξιές του μωρού.