Βασικοί κανόνες Βεβαιωθείτε ότι: το φαγητό του μαγειρεύτηκε και αποθηκεύτηκε με ασφάλεια. Έχει την κατάλληλη υφή για την ηλικία του μωρού. Μαγειρεύτηκε με μεθόδους που διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά. Παρασκευάσθηκε χωρίς να προσθέσετε μη απαραίτητα υλικά, όπως ζάχαρη και αλάτι. Ποια σκεύη θα χρειαστείτε Έναν απλό ατμομάγειρα, ώστε να κρατήσουν τα α λαχανικά και τα φρούτα, όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ένα μπλέντερ, για να κάνετε πουρέ με πολύ λεία υφή όλες τις τροφές, όπως κρέατα, λαχανικά και φρούτα. Ένα λεπτό σουρωτήρι  Θα το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πουρέ μαλακές μαγειρεμένες τροφές ή πολύ ώριμα φρούτα, όπως την μπανάνα και μερικά λαχανικά. Πιέστε την τροφή μέσα από το σουρωτήρι με το πίσω μέρος ενός κουταλιού έως ότου το αποτέλεσμα δεν είναι πια σβολιασμένο. Σωστή αποθήκευση τροφών Βάλτε αμέσως μετά την αγορά τους στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια  και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μαγειρέψτε τα όσο πιο γρήγορα μπορείτε (μέσα σε 1 ημέρα το ψάρι και 1 με 2 ημέρες το κρέας και τα πουλερικά). Τυλίξτε καλά το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια γιατί μπορούν να στάξουν υγρά και να μολύνουν τα άλλα τρόφιμα. Πώς να αποφύγετε την μετάδοση επικίνδυνων μικροβίων Για να αποφύγετε την μετάδοση μικροβίων σε άλλες τροφές, μην επιτρέπετε ωμές ή μερικώς μαγειρεμένες τροφές, όπως κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή άλλα υγρά να έρχονται σε επαφή με άλλες τροφές ή επιφάνειες, πιάτα ή σκεύη που σερβίρονται ή ετοιμάζονται άλλες τροφές. Για παράδειγμα,  μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι για να δοκιμάσετε ένα κομμάτι κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού που μαγειρεύεται και να ανακατέψετε και ένα κρύο πιάτο λαχανικών. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, ώστε να αποφύγετε την επιμόλυνση των τροφών. Ξεπλύνετε τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση. Μην χρησιμοποιείτε επιφάνειες με ρωγμές. Προτιμήστε τις πλαστικές ή γυάλινες επιφάνειες, γιατί καθαρίζονται πιο εύκολα. Σωστό πλύσιμο σκευών   Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε πρέπει να τα πλένετε με σαπούνι και ζεστό νερό και να τα ξεπλένετε πολύ καλά και να τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα. Πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν την προετοιμασία του φαγητού και κατά την διάρκεια της παρασκευής του φαγητού. Προετοιμάζοντας το φαγητό του μωρού Επειδή τα βρέφη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες να νοσήσουν από κάποια αρρώστια που προκαλείται από τροφές, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά: Επιλέξτε τροφές καλής ποιότητας: Χρησιμοποιήσετε φρέσκα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Αν έχετε τη δυνατότητα, ετοιμάστε το φαγητό ακριβώς πριν να  ταΐσετε το μωρό σας. Μαγειρέψτε τις τροφές έως ότου γίνουν μαλακές και τρυφερές. Αφού κάνετε το φαγητό πουρέ, μπορείτε να προσθέσετε υγρό (υγρό μαγειρέματος, νερό) για να κάνετε την υφή πιο λεπτόρρευστη.  Αποφύγετε να προσθέσετε στο φαγητό του μωρού ζάχαρη, σιρόπια, αλάτι, καρυκεύματα, λάδι, βούτυρο, κρέμα. Σε μωρό ηλικίας κάτω των 6 μηνών μην δίνετε σπανάκι, παντζάρια ή καρότα, μια που τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες από νιτρικά και να προκαλέσουν νόσο στο μωρό.    Το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν τα βράσετε, χρησιμοποιείστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό Πως θα διαλέξετε κρέας: Διαλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και απομακρύνετε όλο το λίπος πριν μαγειρέψετε. Απομακρύνετε το δέρμα από τα πουλερικά. Μην δίνετε στο μωρό σας επεξεργασμένο ή καπνιστό κρέας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σα αλάτι. Το σωστό μαγείρεμα Κρέας Μαγειρέψτε: όλα τα κόκκινα κρέατα σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 70ο C, το  ψάρι 63ο C τα λευκά κρέατα από τα πουλερικά σε 73ο C και τα σκούρα σε 82,2ο  C. Μην αφήνετε μαγειρεμένο κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ χρόνο. Αν το αποθηκεύσετε, βάλτε το στο ψυγείο αμέσως. Λαχανικά Χρησιμοποιήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Μην χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα λαχανικά γιατί περιέχουν περισσότερα αλάτι από ότι χρειάζονται τα μωρά. Πλύνετε πολύ καλά τα φρέσκα λαχανικά κάτω από καθαρό νερό βρύσης. Μαγειρέψτε τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα λαχανικά έως ότου γίνουν τρυφερά και μαλακά. Απομακρύνετε όσο λίπος είναι ορατό, τις υπόλοιπες πέτσες και αν υπάρχει κάποιο κόκαλο. Κόψτε το κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε μικρά κομμάτια και κάντε τα πουρέ χρησιμοποιώντας βρασμένο νερό ή ζωμό μαγειρέματος για να έχετε την επιθυμητή σύσταση. Τα ζεστά κρέατα μπορούν να αλεστούν καλύτερα από τα κρύα. Σερβίρισμα, αποθήκευση, ασφάλεια του σπιτικού φαγητού Σερβίρετε στο μωρό το φαγητό που μαγειρέψατε αμέσως μόλις τελειώσει το μαγείρεμα και αφού το αφήσετε να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά. Δοκιμάστε το φαγητό με ένα καθαρό κουτάλι για να δείτε πόσο ζεστό είναι. Μην χρησιμοποιείτε ξανά το κουτάλι που δοκιμάσετε. Βάλτε στο ψυγείο ή καταψύξτε το φαγητό που δεν θα φαγωθεί αμέσως μετά το μαγείρεμα. Όλα τα φαγητά που θα αποθηκευθούν θα πρέπει να είναι καλυμμένα σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία ή με ζελατίνα. Αφήστε να κρυώσει το φαγητό και βάλτε το στα δοχεία. Βάλτε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής και το περιεχόμενο του φαγητού. Αποθηκεύστε το έτοιμο φαγητό σε ράφι πιο πάνω από ωμές τροφές, για να μην στάξουν υγρά από τις ωμές τροφές στο έτοιμο φαγητό. Καταναλώστε το φαγητό που ετοιμάσατε μέσα σε 2 ημέρες (εκτός από κρέατα, πουλερικά, ψάρια και κρόκους αυγών, τα  οποία πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες). Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό παρέμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες ή περισσότερο από μια ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32Ο C). Αποφύγετε να δοκιμάσετε εσείς το φαγητό για να δείτε αν είναι ασφαλές, γιατί το φαγητό μπορεί να περιέχει επικίνδυνα μικρόβια και ακόμη να έχει καλή γεύση. Πρέπει να ζεσταίνετε το φαγητό πολύ καλά (εσωτερική θερμοκρασία 73,8O  C) πριν να το δώσετε στο μωρό. Ανακατέψετε καλά και ελέγξετε την θερμοκρασία πριν ταΐσετε το μωρό.