Ο σωστός τρόπος για να κόβετε τα νυχάκια είναι μία διαδικασία που ίσως πάρει λίγο καιρό. Στην αρχή θα νιώσετε ένα άγχος μήπως το τραυματίσετε αλλά μην ανησυχείτε. Όλοι οι νέοι γονείς νιώθουν έτσι αλλά πρέπει να το αποτρέψετε από το να ξύσει (και να ματώσει) τον εαυτό του αλλά και εσάς. Ειδικά τις πρώτες 6 εβδομάδες, το μωρό δεν έχει έλεγχο των κινήσεων των άκρων του. Αλλά ακόμα κι αργότερα, χρειάζονται κάποιοι μήνες (4-6) μέχρι να έχει τον πλήρη έλεγχο και πρόθεση κινήσεων.

Τον πρώτο καιρό, τα νύχια του είναι τόσο μαλακά που δεν χρειάζονται λιμάρισμα. Και μόνο που πιάνει τα ρούχα του, αυτό μπορεί να φθείρει τα νύχια. Αργότερα, όσο σκληραίνουν, το ίδιο συμβαίνει με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Όπως και να’χει, τα νύχια μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα, οπότε μπορείτε να τα λιμάρετε πολύ απαλά έτσι ώστε να είναι στρογγυλά χωρίς μυτερές γωνίες. Εννοείται ότι δεν κόβουμε τα νύχια του μωρού με τα δόντια μας γιατί κάπως έτσι μεταφέρονται μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες.

Πώς θα τα κόψετε. Η καλύτερη ώρα για να το κάνετε εύκολα είναι όταν κοιμάται, νυστάζει ή είναι πάρα πολύ ήρεμο. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, βάλτε το στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου ή σε ειδική ψηλή καρέκλα για παιδιά.

Τι θα σας διευκολύνει:

Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά καλό φωτισμό.

Να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτες και ψαλιδάκια για παιδιά.

Να το κάνετε με τη βοήθεια άλλου. Ο ένας κρατά το χέρι και ο άλλος κόβει.

Πιέστε το δέρμα, κάτω από το δάχτυλο, μακριά από το νύχι που κόβετε, για να μην τραυματιστεί.

Λιμάρετε τα νύχια των ποδιών κατά μήκος για να αποτρέψετε την εμφάνιση εσωτερικών νυχιών.

Πώς θα κρατήσετε το παιδί χαρούμενο:

Μιλήστε ήρεμα ή τραγουδήστε στο μωρό.

Αν είναι μεγαλύτερο, αποσπάστε του την προσοχή με ένα παιχνίδι ή δραστηριότητα.

Βάλτε το παιδί μέσα στη διαδικασία και μετατρέψτε το σε παιχνίδι.

Επιβραβεύστε το με το να του πείτε μπράβο που σας βοηθά τόσο πολύ στο κόψιμο των νυχιών.

Αν κατά λάθος κοπεί, μην του βάλετε κάτι επάνω. Απλά απορροφήστε το αίμα με λίγο βαμβάκι.