Βρείτε την καλύτερη στάση για να το θηλάζετε: Εκείνη που θα εξασφαλίσει τη δική σας άνεση, αλλά θα ικανοποιεί και το μωρό σας. Κάθε στάση έχει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Βρείτε αυτήν που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και το μωρό σας.
1. Ξαπλωμένη – Ιδανική στάση για τα βραδινά ταΐσματα.
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, το παιδί μπορεί να ξυπνάει δύο και τρεις φορές μέσα στη νύχτα. Όχι γιατί το γάλα σας δεν είναι αρκετά θρεπτικό. Αντίθετα, τη νύχτα το στήθος παράγει περισσότερο γάλα, ιδίως μετά από τις πρώτες λίγες ώρες ύπνου, και το μωρό, ρουφώντας, σας «βοηθάει» ενστικτωδώς να το αδειάσετε. Μέσω της διέγερσης των νευρικών ινών που φθάνουν στον εγκέφαλο, ο θηλασμός και η νυχτερινή ανάπαυση αυξάνουν την παραγωγή προλακτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τις εκκρίσεις των γαλακτοφόρων αδένων. Γι’ αυτό, να θηλάζετε το παιδί σας όποτε σας το ζητάει. Και για να μη σηκώνεστε κάθε φορά που κλαίει, βάλτε το κρεβατάκι του δίπλα σας -αν οι συνθήκες το επιτρέπουν-, ώστε να μπορείτε να το θηλάζετε ακόμη και μισοκοιμισμένη.
Εάν θέλετε να το ταΐζετε χωρίς να στερείστε και τη δική σας ξεκούραση είναι χρήσιμο να μάθετε να το θηλάζετε ξαπλωμένη και στη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τους ρυθμούς σας στους δικούς του. Όταν ξεκουράζεται εκείνο, είναι καλό να ξαπλώνετε κι εσείς, αντί να τρέχετε να προλάβετε όλες τις δουλειές του σπιτιού που έχουν μείνει πίσω.
Tip: Η ένταση των πρώτων ημερών στο σπίτι με το παιδί, το συνεχές σκύψιμο για να το ξαπλώσετε ή να το σηκώσετε από την κούνια του σας προκαλούν πόνους στην πλάτη. Και οι πόνοι αυτοί γίνονται πιο έντονοι τη νύχτα, όταν ξαπλώνετε και προσπαθείτε, έστω και θηλάζοντας, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάντα την πλάτη ακουμπισμένη σε ένα μαξιλάρι και να ελέγχετε τη στάση σας. Μη σφίγγετε τους ώμους, μην καμπυλώνετε τη σπονδυλική σας στήλη και να κρατάτε το μωρό όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στήθος σας.
2. Καθιστή – Η πιο «φυσική» και άνετη στάση
Το πιθανότερο είναι να υιοθετήσετε αυτήν τη θέση αυθόρμητα. Είναι αυτή που σας επιτρέπει την πιο στενή επαφή μαζί του, αλλά και σας βοηθά να διορθώσετε τα «λάθη» του. Για να αποφύγετε τις ραγάδες, και για να τρώει εκείνο αρκετά, στην αρχή θα πρέπει να του μάθετε να παίρνει τη θηλή σας σωστά. Να ελέγχετε εάν η θηλή βρίσκεται ολόκληρη ανάμεσα στα χείλη του μωρού και εάν το στόμα του είναι καλά κολλημένο στη θηλαία άλω.
Tip: Εάν το μωρό θηλάζει ασταμάτητα ή δεν έχει κολλήσει σωστά στο στήθος, οι θηλές σας δέχονται μεγάλη πίεση. Έτσι προκαλούνται ραγάδες, που είναι αρκετά επώδυνες και καμιά φορά κάνουν τις μαμάδες να σταματήσουν το θηλασμό. Θα τις αποφύγετε διατηρώντας πάντα στεγνές τις θηλές, απλώνοντας πάνω τους μια κρέμα λανολίνης ή κάνοντας κομπρέσες αργίλου (10-15 λεπτά, δύο φορές την ημέρα). Όταν το μικρό πεινάει πολύ, θα ξεκινάτε το τάισμα από το στήθος που σας πονάει λιγότερο και θα προσέχετε να μην το απομακρύνετε απότομα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις θα σας βοηθήσουν οι «ασπίδες θηλής» από σιλικόνη.
3. Στο πλάι – Κατάλληλη για δίδυμα
Κρατήστε το παιδί εντελώς γυρισμένο στη μια πλευρά, με τα ποδαράκια του προς τα έξω. Είναι δοκιμασμένη η αποτελεσματικότητα της στάσης αυτής, που είναι και η ιδανική για το θηλασμό διδύμων, καθώς, έχοντας η μαμά ένα από κάθε πλευρά, μπορεί να τα θηλάζει ταυτόχρονα. Σε κάθε γεύμα, όμως, πρέπει τα μωρά να εναλλάσσονται και στα δύο στήθη, ώστε να αδειάζουν και τα δύο στην περίπτωση που το ένα από τα δύο βρέφη είναι πιο μικρό ή πιο τεμπέλικο. Αναρρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να παράγεται γάλα για δύο μωρά, όταν φαίνεται τεράστια η προσπάθεια να ικανοποιηθεί η πείνα του ενός; Κι όμως, εάν το στήθος διεγείρεται σωστά με το θηλασμό, προσαρμόζεται γρήγορα σε όλες τις απαιτήσεις, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Γι’ αυτό, θα παράγει γάλα ανάλογα με τους ρυθμούς του παιδιού και στην περίπτωση των διδύμων θα υπάρχει αρκετό και για τα δύο.
Tip: Η συγκεκριμένη στάση συνιστάται και όταν έχει προκληθεί συμφόρηση στο στήθος, το οποίο σκληραίνει και πονάει. Αν ταΐσετε το μωρό σας σε αυτή τη στάση, αδειάζει καλύτερα το γάλα, που συνήθως μένει στα πλάγια του στήθους και προκαλεί τη συμφόρηση. Οι ζεστές κομπρέσες (οι οποίες έχουν αγγειοδιασταλτική δράση) λίγο πριν το τάισμα έχουν την ίδια ευεργετική επίδραση στο πρόβλημα της συμφόρησης. Βέβαια, αν ξεπεραστεί η συμφόρηση, τότε το στήθος μπορεί να παράγει πολύ γάλα και, για να αδειάσει, πρέπει να βάζετε πιο συχνά το παιδί να θηλάσει.