Ο θηλασμός είναι μια μοναδική και πολύ προσωπική εμπειρία. Δοκιμασμένοι κανόνες; Ελάχιστοι. Τα πάντα εξαρτώνται από την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν η μαμά και το παιδί. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι καλύτερα να πειραματιζόμαστε παρά να ακολουθούμε προκαθορισμένα σχήματα. Έτσι θα αποφύγουμε και τις κρίσεις που παθαίνουν όλες οι νέες μαμάδες. Μιλήσαμε με κάποιες από αυτές και μετά ζητήσαμε από την ειδικό κα Ιωάννα Δραμπέλη προτάσεις για να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες του μωρού τους.
«Μία ώρα μετά το τελευταίο τάισμα, ζητάει πάλι να φάει. Να του κάνω το χατίρι ή να του θέσω κανόνες;»
Το μωρό που ζητάει το στήθος σας συνεχώς, χρειάζεται «ερμηνεία». Εάν τρώει λαίμαργα και μετά από λίγο ζητάει κι άλλο, προφανώς το γάλα που πήρε δεν ήταν αρκετό. Γενικά, μεγαλύτερες θρεπτικές ανάγκες έχουν τα παιδάκια που γεννήθηκαν μεγάλα, πάνω από 3,5 κιλά, και που θηλάζουν όποτε το ζητήσουν. Μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ, η ποσότητα του γάλακτος και η ανάγκη του μικρού θα έχουν εξισορροπηθεί. Το μικρό παίζει καίριο ρόλο στην επιτυχία του θηλασμού: είναι το δικό του πιπίλισμα που διεγείρει την παραγωγή των ορμονών, της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης, που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Διαφορετικά, εάν το μικρό ζητάει συνεχώς το στήθος σας, αλλά θηλάζει ανόρεχτα, σημαίνει ότι το μόνο που θέλει είναι χάδια. Σε αυτήν την περίπτωση, για να το παρηγορήσετε, ανάμεσα από δύο ταΐσματα, δοκιμάστε την πιπίλα.
«Πιπιλίζει μόνο τη θηλή, εκνευρίζεται και κλαίει. Δεν καταλαβαίνω γιατί.»
Πρώτα από όλα βεβαιωθείτε ότι στη διάρκεια του θηλασμού το μικρό έχει τη σωστή στάση. Δηλαδή, ότι η κοιλιά του βρίσκεται σε επαφή με τη δική σας, το κεφαλάκι του ακουμπάει στην κοιλότητα του μπράτσου σας η οποία το συγκρατεί και η θηλή είναι μπροστά στο στόμα του. Ο θηλασμός είναι αποτελεσματικός μόνο εάν το παιδί παίρνει στο στόμα του τη θηλή και ένα μεγάλο μέρος της άλω. Καμιά φορά, όμως, το νευρικό κλάμα και η δυσκολία να κολλήσει στο στήθος σας δείχνουν κούραση και δυσαρέσκεια. Συνήθως τα νεογέννητα τρώνε κάθε τρεις ώρες, αλλά μπορεί το μικρό σας να ζητάει να φάει νωρίτερα. Εάν αντίθετα, όταν του δίνετε το στήθος σας εκνευρίζεται, είναι περιττό να το πιέζετε με άλλο ένα ερέθισμα. Ίσως το ενοχλεί ο φωτισμός ή ο θόρυβος ή ακόμη και η υπερβολική ησυχία. Καμιά φορά πάλι το μικρό αντιλαμβάνεται το άγχος της μαμάς του. Αλλάξτε περιβάλλον, βγείτε για μια βόλτα, θα κάνει καλό και στους δύο.
«Μόλις το βάζω στο στήθος μου το παίρνει ο ύπνος. Ποτέ δεν ξέρω εάν έχει φάει αρκετά»
«Το ρολόι δεν ταιριάζει απαραίτητα με τους φυσικούς ρυθμούς του θηλασμού. Κάποια παιδάκια παίρνουν όλο το γάλα που χρειάζονται ακόμη και μέσα σε δέκα λεπτά. Εκείνο που πρέπει να παρακολουθείτε με προσοχή είναι η συμπεριφορά του. Εάν λερώνει τουλάχιστον έξι με επτά πάνες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, έχει τρεις με τέσσερις κενώσεις την ημέρα και παίρνει τουλάχιστον 150 γραμμάρια την εβδομάδα, σημαίνει ότι αναπτύσσεται σωστά. Διαφορετική είναι η κατάσταση όταν το παιδί είναι εξαντλημένο τη ώρα του θηλασμού και μετά από λίγο κοιμάται. Σε αυτή την περίπτωση, μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια πείνας δώστε του το στήθος σας χωρίς να το αφήνετε να φωνάζει. Τα σημάδια είναι ολοφάνερα: το μικρό είναι ανήσυχο, κουνάει τα ποδαράκια και κάνει σαν προσπαθεί να πιπιλίσει κάτι με το στόμα.
«Το μωρό μου είναι 3 μηνών. Μάλλον δεν έχω πια αρκετό γάλα γιατί ξυπνάει μέσα στη νύχτα για να φάει τόσο συχνά όσο τον πρώτο καιρό»
Προφανώς, το μικρό περνάει τη φάση που ονομάζεται «κρίση ανάπτυξης», στη διάρκεια της οποίας οι θρεπτικές του ανάγκες αυξάνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αφήνετε στο παιδί την πρωτοβουλία να αποφασίζει τους ρυθμούς του ταΐσματος. Και το στήθος σας, μέσα σε λίγες ημέρες, θα προσαρμόσει την παραγωγή του γάλακτος ανάλογα με τις ανάγκες του μικρού.
Όσον αφορά το νυχτερινό γεύμα, μπορείτε να αποφύγετε τα απότομα ξυπνήματα μένοντας άνετα ξαπλωμένη και δίνοντας το στήθος σας στο μωράκι σας χωρίς να μετακινήστε ή να ανάβετε το φως. Με τον τρόπο αυτό θα το συνηθίσετε σιγά-σιγά και στους ρυθμούς της ημέρας και της νύχτας.
«Η κόρη μου 4 μηνών πλησίασε στο στήθος μου, άρχισε να τρώει και μετά απομακρύνθηκε δυσαρεστημένη, περιμένοντας νευρική το επόμενο γεύμα»
Ίσως φάγατε κάποιο φαγητό με έντονη γεύση, π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο ή ακόμη και σπαράγγια, που έδωσε μια αρκετά δυσάρεστη για το μωρό γεύση στο γάλα. Η ιδιαίτερη γεύση κάποιων συστατικών περνάει στο μητρικό γάλα μετά από λίγες ώρες πέψης και μειώνεται σταδιακά σε ένταση μέχρι που εξαφανίζεται μέσα σε 24 ώρες. Η ένταση έχει άμεση σχέση με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε. Λίγα σπαράγγια στο ριζότο περνούν σχεδόν απαρατήρητα, μια πλούσια κρεμμυδόσουπα, όμως, μπορεί να το ενοχλήσει.
Θέλω την μαμά μου
Η ελαφριά ανησυχία των βρεφών δεν συνδέεται πάντα με το την πείνα, μπορεί να ζητάνε χάδια και προστασία. Ιδιαίτερα εάν το μικρό έχει πονόκοιλο και πάσχει από κολικούς, αναζητεί για παρηγοριά το μόνο πράγμα που ξέρει: το στήθος σας. Οι κολικοί οφείλονται σε φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται μέσα στο γάλα και που το μικρό τις καταπίνει καθώς ρουφάει. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που υποχωρεί τους πρώτους μήνες. Εάν αναπτύσσεται αρμονικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν σας το ζητάει, ικανοποιήστε το. Δίνοντάς του το στήθος σας θέτετε σε λειτουργία τον πεπτικό μηχανισμό κι έτσι διευκολύνετε την αποβολή του αέρα. Για να ανακουφίσετε τον πόνο του, δοκιμάστε επίσης ένα ήπιο μασάζ στην κοιλιά του κινώντας το χέρι σας δεξιόστροφα και πιέζοντας ελαφρά.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)