Τα καλά νέα για το θηλασμό έρχονται από το C. D. C (Centre for Disease Control and Prevention), που μας λέει ότι το 77% των νεογέννητων αρχίζουν τη ζωή τους θηλάζοντας και μάλιστα οι σημερινές μαμάδες επιλέγουν να παρατείνουν το θηλασμό έως τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το C. D. C, το μητρικό γάλα αν και αποτελεί την τέλεια τροφή για τα μωρά, έχει διάφορες «ποιότητες». Και οι ποιότητες αυτές έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της. Το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της κύησης, λοιπόν, επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα του μητρικού γάλακτος αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού. Αν η διατροφή της μητέρας είναι ανεπαρκής κατά την κύηση, το μωρό θα απορροφήσει όλο το «αποθεματικό» της μητέρας σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο του θηλασμού! Ποιες τροφές να προτιμάμε όταν θηλάζουμε Μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, και ωμέγα-3 λιπαρά, θα βοηθήσει ώστε το μωρό να ξεκινήσει σωστά τη ζωή του. Αξίζει τον κόπο να «επενδύσουμε» σε παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης. Τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο, αποτελεί πλούσια πηγή λιπαρού οξέως για μαμά και παιδί. Ιδανικό γεύμα θεωρείται επίσης το ψάρι. Το άπαχο φιλέτο, για παράδειγμα του μπακαλιάρου, εκτός από υπέροχη γεύση, μας προσφέρει μια επιπλέον δόση ιωδίου. Προτιμότερο είναι να αποφεύγουμε ψάρια όπως τον τόνο και το σολομό, γιατί θεωρούνται ιδιαίτερα λιπαρά, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάτε βέβαια κατά την περίοδο του θηλασμού, είναι τα λαχανικά της πράσινης ομάδας. Σπαράγγια, βασιλικός, σέσκουλο, μπρόκολο, αγκινάρα, λάχανο, ρέβα, σικορέ, μαρούλι, μαϊντανός, σπανάκι, κολοκυθάκι, ακτινίδιο, ελιά, λευκό σταφύλι είναι απαραίτητα. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την ομάδα βρίσκουμε τη χλωροφύλλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τα σημάδια του χρόνου αλλά και μαγνήσιο, για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μετάδοση των νευρικών κινήσεων, αντίδοτο στην κούραση που χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες με το μωρό Οι «κακές» τροφές για τον θηλασμό Τα ροφήματα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως η καφεϊνη και η τεϊνη, δηλαδή ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα οποία διευκολύνουν την  αφυδάτωση  του οργανισμού. Τα αλκοολούχα ποτά που επίσης εντείνουν τους ρυθμούς αφυδάτωσης του σώματος και επιπλέον επιβαρύνουν την ηπατική λειτουργία. Τα βαριά και πικάντικα μπαχαρικά όπως το σκόρδο, το μπούκοβο και τις καυτερές -chilli- πιπεριές που  αλλοιώνουν την γεύση του γάλακτος και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας στο μωρό. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχή θρεπτική αξία όπως τα τηγανητά, τα αλλαντικά, οι πάστες ζαχαροπλαστείου και τα ντόνατς, τα οποία αφενός παχαίνουν και αφετέρου επιβραδύνουν την πεπτική λειτουργία!