Η μελέτη εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του συνδρόμου και την έκθεση του βρέφους σε μικροσωματίδια PM10 καθώς και στο νιτρώδες οξείδιο.

Διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έκθεσης του βρέφους στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του αυξημένου κινδύνου για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ συνεργάστηκαν με εδικούς από το Πανεπιστήμιο του Οουλου και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Αφρικής για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ των επιπτώσεων των μεσοπρόθεσμων διακυμάνσεων στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της εκδήλωσης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Η μελέτη εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του συνδρόμου και την έκθεση του βρέφους σε μικροσωματίδια PM10 καθώς και στο νιτρώδες οξείδιο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μιας ημέρα πριν το αιφνίδιο θάνατο 200 βρεφών, την περίοδο 1996-2006.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ήταν αυξημένος δύο ημέρες μετά την έκθεση στο νιτρώδες οξείδιο, ενώ η έκθεση στα μικροσωματίδια PM10 είχε επίδραση έως και πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε αυτά.

«Συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως τα παιδιά δεδομένης της ευαλωτότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και της αναλογίας του μεγέθους των πνευμόνων τους προς το σώμα τους. Η μελέτη μας αναδεικνύει ότι πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων της ρύπανσης του αέρα στην υγεία των παιδιών, ενώ και οι κυβερνήσεις πρέπει να επιχειρήσουν να αλλάξουν την κατάσταση», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ισν Λιτσφιλντ.

Αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν την επίδραση της έκθεσης του παιδιού στη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ερευνητές συμβουλεύουν να κρατούν τα παιδιά μέσα στο σπίτι τις ημέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και να καθαρίζουν τα συστήματα εξαερισμού του σπιτιού.

Σημειώνουν όμως ότι ο συσχετισμός πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, και μέχρι να υπάρξουν καταληκτικά συμπεράσματα να φροντίζουν για την ασφάλεια του παιδιού κατά τον ύπνο, χρησιμοποιώντας στρώματα κατάλληλα για τη βρεφική ηλικία και να μην τα εκθέτουν στον καπνό του τσιγάρου. Μαίρη Μπιμπή