Όλα τα μωρά κλαίνε και είναι φυσικό μέρος της ανάπτυξής τους. Εάν κλαίνε πολύ, το πιο πιθανό είναι να έχουν κολικούς, Κολικοί είναι οι μεγάλοι πόνοι που έχουν συνήθως τα μωρά στην περιοχή της κοιλιάς, ξεκινούν λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τους 3 ή 4 μήνες. Το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό και ότι όλα βαίνουν φυσιολογικά. Επίσης, μία νοσοκόμα θα σας καθοδηγήσει σωστά στη διαδικασία του ταΐσματος ώστε να δείτε μαζί αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να προσαρμόσετε για τη διευκόλυνση του παιδιού.

Εξίσου σημαντικό είναι να κοιμάστε καλά ώστε να έχετε αντοχή για το υπόλοιπο της ημέρας και να θυμάστε ότι είναι μία φάση που θα περάσει αργά ή γρήγορα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση και τη συχνότητα του κλάματος.

Τσεκάρετε αν το μωρό νιώθει άνετα. Μπορεί να χρειάζεται αλλαγή πάνας, να κρυώνει ή να νιώθει ότι καίγεται από τη ζέστη.

Δοκιμάστε να το ταΐσετε αν θεωρείτε ότι ίσως πεινάει ή αν έχουν περάσει πάνω από 2 ώρες από την τελευταία φορά.

Δώστε του πιπίλα ή θηλάστε το γιατί ενώ είναι χορτάτο, ίσως να θέλει απλά να πιπιλίσει κάτι για ανακούφιση. Μετά τους 3-4 μήνες, καθοδηγήστε το να πιπιλίσει το δάχτυλό του.

Μιλήστε του γλυκά και απαλά, νανουρίστε το ή βάλτε να ακούει ένα λευκό θόρυβο, όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα ή ο στατικός ήχος του ραδιοφώνου μεταξύ των σταθμών.

Κουνήστε το μέσα στην κούνια ή στην αγκαλιά σας. Τις περισσότερες φορές, τα μωρά ανακουφίζονται και χαλαρώνουν με την κίνηση.

Κάντε βόλτα με το καροτσάκι ώστε να κοιμηθεί αλλά πάντα με τη δική σας επίβλεψη.

Το μωρουδιακό μασάζ χαλαρώνει πολύ το παιδί και δημιουργεί ένα έξτρα δέσιμο στη μεταξύ σας σχέση.

Κάντε ζεστό μπάνιο. Έτσι θα πάει για ύπνο πιο εύκολα.

Χαμηλώστε τα φώτα για να μην υπάρχει ένταση στο χώρο.

Οργανωθείτε με το πρόγραμμα του μωρού ως προς το τάισμα και τον ύπνο.

Τα παραπάνω tips δεν θα κάνουν το παιδί να σταματήσει να κλαίει ως δια μαγείας αλλά θα βοηθήσουν πολύ στην καταπράυνση και την ελάττωση του προβλήματος.

Αυτά που δεν θα βοηθήσουν με τους κολικούς

Η φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί συνήθως δεν προτείνουν ιατρικά φάρμακα ή σκευάσματα ομοιοπαθητικής στην περίπτωση των κολικών, κυρίως γιατί δεν υπάρχει αποδεδειγμένη επιστημονική βάση ότι τα μωρά έχουν κολικούς σπασμούς και ότι τα φάρμακα μειώνουν τους εμετούς ή το ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το γάλα μέσα τους.

Το να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ο μόνος λόγος για να βγάλετε κάτι από το διαιτολόγιό σας και που ίσως επηρεάζει το παιδί, είναι αν είστε αλλεργικές σε κάτι. Οι ενδείξεις του μωρού σε αλλεργία είναι: η διάρροια, χαμηλή απόκτηση βάρους, ουρλιαχτό και κλάμα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, εμετός σε μεγάλη ποσότητα, έκζεμα και μεγάλο οικογενειακό ιστορικό σε τροφικές αλλεργίες.

Αν το παιδί συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα με τους κολικούς και τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθά, πρέπει να ξανασυμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειάζονται έξτρα εξετάσεις.