Τα μωρά και τα νήπια περνούν μία μακρά περίοδο που τους αρέσει να εξερευνούν το σπίτι, τους κήπους και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι είναι βρώσιμο και τι όχι. Μπορούν να φάνε χώμα, έντομα, ζουζούνια, σαλιγκάρια και επικίνδυνα μανιτάρια. Η πρώτη σας έγνοια πρέπει να είναι πώς θα κρατήσετε το παιδί ασφαλές στον κήπο και πώς θα έχετε το νου σας για επικίνδυνα φυτά. Σε περίπτωση που έχετε ήδη φυτά και αμφιβάλλετε για το αν είναι ασφαλή, απλά αφαιρέσετε τα μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να μπορεί να αντιλαμβάνεται τη διαφορά.

Μερικά ενδεικτικά φυτά που καλό είναι να μην έχετε στον κήπο ή τη βεράντα σας: καυτερές πιπεριές γιατί μπορεί το παιδί να τις δοκιμάσει ή να τις τρίψει στο δέρμα του, κάκτοι που μπορεί να τραυματίσουν ένα μικρό παιδί, διάφορα είδη μανιταριών αλλά και κάποια είδη κρίνων που μπορεί να είναι τοξικά στις μικρές ηλικίες. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια του παιδιού είναι να τρέχει και να παίζει σε ασφαλές δάπεδο. Το φρεσκοκομμένο γκαζόν που καθαρίζεται και ελέγχεται συχνά είναι η ιδανική επιλογή.

Ασφαλίστε τα επικίνδυνα μέρη. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Καλό είναι να βάλετε τραπέζι και καρέκλες που δεν κινούνται εύκολα και είναι κυρίως βιδωμένα στο πάτωμα ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος πτώσης πάνω στο παιδί. Επίσης, θα πρέπει να καλύψετε μυτερές γωνίες ή να αφαιρέσετε σωλήνες που εξέχουν. Αν ένα κομμάτι του κήπου θεωρείται κάπως ‘επικίνδυνο’, αφαιρέστε την προσβασιμότητα στο παιδί με ειδικά ‘εμπόδια’ ή περιφράξτε το σημείο μέχρι να μεγαλώσει λίγο για να μπορεί να παίζει χωρίς να ανησυχείτε και χωρίς να κινδυνεύει. Συνήθως, μετά τα 3 ή 4 αναπτύσσει περισσότερο την αντίληψή του.

Μην βάλετε πουθενά νερό. Είναι γνωστό ότι έστω και λίγα εκατοστά νερού μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό του παιδιού, οπότε δεν αφήνουμε ποτέ μικρές πισίνες χωρίς επίβλεψη ή κουβάδες με νερό. Η μεγαλύτερη πρόληψη γενικά, είναι να μην αφήνετε ποτέ το παιδί να παίζει ή να κυκλοφορεί μόνο του. Ακόμα κι αν ακολουθήσετε τα άνωθι βήματα, παραμένει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι που δεν έχετε προβλέψει.