Οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν τι να περιμένουν και αναρωτιούνται αν η συχνότητα που κάνει κακά το μωρό τους είναι φυσιολογική. Μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως ακόμα κι αν είστε έμπειροι γονείς όταν βλέπετε ένα σχήμα ή χρώμα που δεν έχετε ξαναδεί. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το πώς τρέφονται και τι θεωρείται φυσιολογικό.

Η συχνότητα: κάποια μωρά κάνουν κακά μετά από κάθε γεύμα και άλλα αφοδεύουν μία με δύο φορές τη βδομάδα. Αυτό που μας απασχολεί είναι κατά πόσο βγαίνουν μαλακά και αν δυσκολεύονται στη διαδικασία. Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως κάνουν κακά μετά από κάθε θηλασμό αλλά μετά από 3-6 εβδομάδες, η συχνότητα μειώνεται και το έντερο κινείται λιγότερο.

Τα κακά- μεκόνιο. Βρίσκετε στην πάνα κακά σε ένα πρασινωπό χρώμα που δεν έχει σχήμα και η υφή είναι ελαφρώς κολλώδης. Δεν μυρίζει και αποτελείται κυρίως από αμνιακό υγρό, δερματικά κύτταρα και φλέμα.

Τα μεταβατικά κακά. Όταν το μωρό είναι λίγων ημερών, τα κακά αποκτούν πιο ανοιχτή απόχρωση και είναι λιγότερο κολλώδη. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό αρχίζει να χωνεύει το μητρικό γάλα και το έντερο λειτουργεί κανονικά.

Υγιή κακά στην περίοδο θηλασμού. Αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, τα κακά έχουν κίτρινη ή ελαφρώς πράσινη απόχρωση και η υφή είναι πολύ μαλακή. Ίσως να μοιάζει και με διάρροια ενώ η μυρωδιά δεν είναι δυσάρεστη. Αν δείτε ότι αλλάζει η απόχρωση, μπορεί να σχετίζεται με κάτι διαφορετικό που φάγατε εσείς. Αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Κακά που προκύπτουν από λίγες θερμίδες. Αν δείτε κακά σε φωτεινό πράσινη απόχρωση, σημαίνει ότι παίρνει κυρίως αρχικό γάλα. Μιλάμε για αυτό που πίνει στην αρχή του θηλασμού και περιέχει λίγες θερμίδες σε σχέση με το γάλα του τελειώματος που έχει περισσότερα λίπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ταΐζετε το μωρό όση ώρα χρειάζεται σε κάθε στήθος.

Τα κακά όταν πίνει από μπιμπερό. Το βρεφικό γάλα του εμπορίου δημιουργεί κακά σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Η μυρωδιά είναι πιο έντονη.

Κακά από στερεές τροφές. Αρχίζουν σιγά σιγά να μοιάζουν με αυτά των μεγάλων παιδιών γιατί μυρίζουν, έχουν πιο σκληρή υφή και είναι σκούρα καφέ. Αν δείτε διάφορες αποχρώσεις στα κακά, όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο ή το σκούρο μπλε, μην ανησυχήσετε. Μάλλον είναι τροφές που δεν έχει προλάβει να μασήσει ή δεν έχει χωνέψει όπως θα έπρεπε.

Πότε να ανησυχήσετε. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας αλλά καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας αν εντοπίσετε πυκνά κόπρανα σε μαύρο χρώμα, κακά που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αίμα ή χλωμά, σε απόχρωση του πηλού.