Όσο ενοχλητικός κι αν ακούγεται, ο λόξιγκας δεν είναι παρά μία πολύ φυσιολογική αντίδραση, που, πράγματι, «βοηθά το εντεράκι του μωρού να μεγαλώσει», όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Γι’ αυτό και τα μωρά μπορεί να έχουν λόξιγκα 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και όταν κοιμούνται. Αυτό οφείλεται στο ότι, καθώς τρώνε, το στομάχι τους γεμίζει και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να πιέζει και να ερεθίζει ένα νεύρο που λέγεται πνευμονογαστρικό και βρίσκεται δίπλα στο στομάχι, στον μυ που ονομάζεται διάφραγμα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο στέλνει ερεθίσματα στον μυ του διαφράγματος, ο οποίος αρχίζει αυτόματα να πάλλεται και έτσι το μωρό έχει λόξιγκα.
Λόξιγκας και αναγωγές
Μία από τις πιο συχνές αιτίες του, είναι η «αναγωγή», όταν δηλαδή το μωρό βγάζει λίγες γουλιές γάλα και αυτό μπορεί να συμβαίνει στο διάστημα ανάμεσα σε δύο γεύματα του ή στη διάρκεια του ταΐσματος ή ακόμα όταν ρεύεται. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί λόξιγκας ή το αντίστροφο, όταν έχει λόξιγκα να έχει και «αναγωγές». Έχετε υπόψη σας ότι σε πολλά μωράκια οι «αναγωγές» συνεχίζονται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών περίπου, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σταματάνε σιγά – σιγά, όταν το μικρό αρχίζει σταδιακά να παίρνει στερεές τροφές.
Η λαιμαργία προκαλεί λόξιγκα
Τα μωρά που καταπίνουν το γάλα τους με μεγάλη βουλιμία ή είναι μονίμως λαίμαργα, έχουν λόξιγκα πολύ πιο συχνά από τα υπόλοιπα μωρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανώριμο στομαχάκι τους γεμίζει με μεγάλες ποσότητες αέρα (αεροφαγία), τις οποίες δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί. Έτσι, με τον ίδιο μηχανισμό, ερεθίζεται για μία ακόμη φορά τον πνευμονογαστρικό νεύρο που προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο λόξιγκας είναι κάτι που θεωρείται φυσιολογικό και, συνεπώς, δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στους γονείς, παρά μόνο στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που
α) είναι επίμονος.
β) παραμένει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
γ) δεν αφήνει το μωρό να ησυχάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
δ) το μωρό φαίνεται να ενοχλείται από αυτόν.
Πώς να του κόψετε το λόξιγκα
– Δώστε στο μωρό να πιει λίγες γουλιές χαμομήλι ή γάλα.
– Δοκιμάστε να κάνετε μικρές διακοπές στη διάρκεια του ταΐσματος, αν δείτε ότι πίνει το γάλα του πολύ γρήγορα κι έτσι προκαλείται λόξιγκας. Όμως, εάν ακολουθώντας την παραπάνω τακτική, διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έτσι κι αλλιώς καταπίνει το γάλα του πολύ γρήγορα και έχει πάλι λόξιγκα μετά το τάισμα, τότε θα ήταν καλύτερο να τον αφήσετε να περάσει μόνος του.
– Προτιμάτε όταν αγοράζετε θηλές για τα μπιμπερό τις ειδικές ανατομικές – αντιλοξιγκικές που υπάρχουν στο εμπόριο. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για να έχει το υγρό μια σταθερή ροή, ενώ ρυθμίζουν και εμποδίζουν την είσοδο του αέρα στη θηλή, ώστε το μωρό να μην καταπίνει πολύ αέρα στη διάρκεια του ταΐσματος.
Με τη συνεργασία του Σπύρου Μαζάνη, παιδιάτρου – νεογνολόγου και της Ιωάννας Παναγιώτου, παιδιάτρου – γαστρεντερολόγου.