Κοκκινίλες, έντονη φαγούρα, κνησμός και ξηρό δερματάκι. Μήπως το μωρό σας έχει βρεφικό έκζεμα; Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε!
Το βρεφικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία δερματική πάθηση, η οποία εμφανίζεται με υφέσεις και εξάρσεις και χαρακτηρίζεται από κνησμώδες εξάνθημα. Ουσιαστικά είναι μια μορφή αλλεργίας δηλαδή υπερευαισθησίας σε ποικίλα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ηλικία αλλά μπορεί να εμφανισθεί και στην παιδική αλλά και στην ενήλικο ζωή. Η  ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη εκδηλώνεται στους 2-6 πρώτους μήνες ζωής και εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο (παρειές και μέτωπο), το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα.

Ποια είναι τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι γενετικά καθορισμένη νόσος και οφείλεται σε ανοσολογικές διαταραχές που εμφανίζονται σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Πάνω από τα 2/3 των ασθενών έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Εξωγενείς παράγοντες  όπως τροφές, συνθετικές ουσίες, γύρη, φυτά, ακάρεα, τρίχωμα ζώων, λοιμώξεις καθώς και το ψυχολογικό stress συμβάλλουν τόσο στην εκδήλωση όσο και στην πορεία της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του βρεφικού εκζέματος ή ατοπικής δερματίτιδας;

Το εύρος του εκζέματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου. Η ήπια μορφή της νόσου εκδηλώνεται με:
–  Κνησμό
–  Εξάνθημα
–  Ερυθρότητα
–  Ερεθισμό στην περιοχή
–  Ξηροδερμία
–  Ροή υγρού και εφελκίδες (σοβαρότερες μορφές)

Πώς αντιμετωπίζεται;

Επειδή η ατοπική δερματίτιδα δεν μπορεί να θεραπευθεί οριστικά και επιστρέφει αυτόματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο στόχος της θεραπείας είναι να κρατήσει τη νόσο υπό έλεγχο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με ερεθιστικές ουσίες, όπως τα μάλλινα υφάσματα (τον χειμώνα) και τα σαπούνια, τα υπερβολικά πολλά λουτρά ή η παρατεταμένη ξήρανση του δέρματος.  Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ενυδατικών κρεμών, που ελαττώνουν την ξηροδερμία και παγιδεύουν την υγρασία και κορτιζονούχων κρεμών χωρίς όμως να γίνεται παρατεταμένη χρήση και πάντα κάτω από την επίβλεψη του παιδιάτρου. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης, σε μεγαλύτερα όμως παιδιά. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και αντιισταμινικά φάρμακα για την ελάττωση του κνησμού και τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά αν το δέρμα έχει επιμολυνθεί. Το βρεφικό έκζεμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μερικούς μήνες. Ως επιπλοκή αναφέρεται η επιμόλυνση της περιοχής με σταφυλόκοκκο.

Πρόληψη πάνω απ’ όλα!

–  Αποφύγετε τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα, προτιμήστε τα βαμβακερά
–  Πλένετε τα ρούχα με υγρό απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε τα καλά και χωρίς χρήση μαλακτικού.
–  Αποφύγετε τα υπερβολικά πολλά μπάνια. Επιτρέπεται καθημερινό μπάνιο με χλιαρό νερό όπου ανακουφίζει από τον κνησμό και αφαιρεί τις εφελκίδες
–  Μην χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα, προτιμήστε κάποιο ειδικό σαπούνι που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
–  Σκουπίστε το μωρό με μια μαλακή πετσέτα «ταμποναριστά» και όχι με τριβή.
–  Ντύστε το παιδί με ελαφρά ρούχα για να αποφεύγεται η εφίδρωση
–  Τακτικό κόψιμο και φροντίδα των νυχιών
–  Τακτική επάλειψη της περιοχής με ενυδατικές κρέμες για να παραμείνει μαλακό το δέρμα του.
–  Πείτε «αντίο» σε όλα τα χνουδάτα ζωάκια, στα χαλιά στο δωμάτιο του μωρού, στα μαξιλάρια και στρώματα που περιέχουν πούπουλα και χνούδι
–  Προσπαθήστε να μην έρχεται το μωρό σε επαφή με οικιακή σκόνη, τρίχες ζώων, πούπουλα, γύρη λουλουδιών
–  Μην δίνετε  τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ή τροφές που επιδεινώνουν το εξάνθημα
–  Προσπαθήστε μα μην φορτώνετε το παιδί με  συναισθηματικές απογοητεύσεις – stress σε (αφορά μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους)
–  Να αποφεύγεται η έντονη εφίδρωση μετά από σωματική δραστηριότητα σε μεγαλύτερα παιδιά
Με την συνεργασία της κας  Σοφία Γαλανού, (παιδίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr)