Ένας ξαφνικός πυρετός μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, γιατί η ζέστη που παράγει το παιδί προστίθεται στη ζέστη του περιβάλλοντος. Ας δούμε τι πρέπει κάνετε:
– Εάν πρόκειται για πραγματικό πυρετό (δηλαδή από 38°C και πάνω,), πρέπει να επέμβετε αμέσως σε δύο μέτωπα: στο περιβάλλον και στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του μικρού.
– Εγκαταστήστε το στο πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού, όπου η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται σταθερή στους 26-28°C με ένα κλιματιστικό. Εάν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα προσέχοντας ο αέρας να μην πέφτει απευθείας πάνω στο παιδί.
– Στο κρεβάτι του, μην το σκεπάζετε υπερβολικά. Αφήστε το παιδί γυμνό , μόνο με την πάνα του, για να διευκολύνετε όσο γίνεται την απώλεια θερμότητας. Μόνο εάν η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας εκδηλώνεται με ρίγη πρέπει να το ντύσετε καλύτερα. Πάντα χωρίς υπερβολές.
– Θα βοηθήσετε τη θερμοκρασία να πέσει εάν του κάνετε συχνά ολόσωμο χλιαρό μπάνιο (29-30°C) βρέχοντας και το κεφαλάκι του,ή περνάτε το κορμάκι του με ένα σφουγγάρι με νερό. Ποτέ κρύα μπάνια ή περάσματα με σφουγγάρι μουσκεμένο με οινόπνευμα.
– Να του δίνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, τροφές χωρίς καρυκεύματα, και όσα υγρά θέλει, χωρίς να το πιέζετε.
– Φάρμακα που ρίχνουν τη θερμοκρασία είναι, κλασικά, η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)