Ο ήλιος είναι ωφέλιμος υπό… προϋποθέσεις όμως. Η αντηλιακή προστασία, μάλιστα, πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Μόνο έτσι προστατεύεται αποτελεσματικά η υγεία από τις βλαβερές επιδράσεις του, όπως είναι το κακόηθες μελάνωμα.
Επιστημονικά είναι πλέον εξακριβωμένο ότι ο ήλιος, αυτός ο πολύτιμος φίλος, μπορεί να γίνει επικίνδυνος και πραγματικά εχθρός για τα παιδιά, αν εκτίθενται αλόγιστα και χωρίς προστασία στις ακτίνες του. Γιατί, εκτός από τα εγκαύματα και τις επιφανειακές δερματικές βλάβες, μπορεί να αλλοιώσει και το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας!
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην αλλοίωση αυτή οφείλονται τα μελανώματα του δέρματος, που τα τελευταία χρόνια λόγω της τρύπας του όζοντος έχουν διπλασιαστεί. Η πρόληψη από την παιδική ακόμη ηλικία είναι επιτακτική. Αυτό, τεκμηριώνεται από έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι η εμφάνιση όγκων του δέρματος στους μεγάλους σχετίζονται με τα ηλιακά εγκαύματα που είχαν πάθει όταν ήταν παιδιά.
Τι είναι το κακόηθες μελάνωμα; Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος ή των βλεννογόνων, που έχει την τάση να εξαπλώνεται γρήγορα μέσω των λεμφικών ή των αιμοφόρων αγγείων. Εμφανίζεται και στα καλυμμένα μέρη του σώματος και παρουσιάζεται σαν ένα μελανό, βυσινόχρωμο ή σκούρο καφέ οζίδιο, μέσα στο περίγραμμα μιας σκουρόχρωμης κηλίδας, η οποία μπορεί να προϋπήρχε σ’ αυτό το σημείο του σώματος αμετάβλητη για πάρα πολλά χρόνια. Καμιά φορά, όμως, το μελάνωμα φανερώνεται και εντελώς ξαφνικά, σαν κηλίδα ή οζίδιο (με τα παραπάνω χρώματα) σε μια περιοχή του δέρματος όπου δεν υπήρχε τίποτα προηγουμένως. Επίσης διάφορες αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα μιας ελιάς πρέπει πάντα να οδηγούν στο δερματολόγο για έναν προληπτικό έλεγχο.
Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα;
Τα παιδιά που έχουν κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και λευκό δέρμα με πανάδες ή φακίδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να αναπτύξουν κακόηθες μελάνωμα στην ενήλικη ζωή τους, ειδικότερα αν ζουν σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Προδιάθεση επίσης έχουν τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, καθώς και εκείνα με ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ιδίως αν αυτή η έκθεση έγινε κατά διαστήματα (δηλαδή, μόνο στη διάρκεια των διακοπών τους) και έπαθαν εγκαύματα.
Ο τύπος του δέρματος
Για να ανακαλύψετε τον τύπο δέρματος του παιδιού και την ποσότητα των ακτίνων ήλιου που μπορεί να αντέξει το δέρμα του, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω στοιχεία.
Φωτότυπος δέρματος και μέγιστος χρόνος έκθεσης
1 Μαλλιά ξανθά ή κόκκινα και μάτια γαλάζια. 5-10 λεπτά.
– Δέρμα πολύ ευαίσθητο στον ήλιο, που δεν μαυρίζει ποτέ.
2 Μαλλιά χρυσόξανθα ή καστανά και μάτια πράσινα, γκρίζα ή γαλάζια. 10-15 λεπτά.
– Δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο, που μαυρίζει δύσκολα.
3 Μαλλιά καστανά και μάτια πράσινα ή καστανά. 20 λεπτά.
– Δέρμα κανονικό που κοκκινίζει εύκολα, αλλά με τη σωστή προστασία μαυρίζει γρήγορα.
4 Μαλλιά και μάτια σκούρα. 30 λεπτά.
– Δέρμα κανονικό ή μελαμψό, που καίγεται σπάνια και μαυρίζει μέσα σε μια εβδομάδα.
Χρήσιμες συμβουλές
– Προστατέψτε το παιδί με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας 50, ώστε να εξουδετερώσετε τη δράση των βλαβερών ακτίνων.
– Μην το πηγαίνετε ποτέ στην παραλία από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, τις ώρες, δηλαδή, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης.
– Κρατάτε το μικρό πάντοτε κάτω από ομπρέλα στην παραλία και φροντίστε να φοράει ένα βαμβακερό φανελάκι και καπελάκι με μεγάλο γείσο.
– Επιμένετε, τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός, να φορά το παιδί γυαλιά ηλίου, τα οποία θα αγοράσετε από κατάστημα οπτικών.
– Μην υποτιμάτε τα εγκαύματα. Αν το παιδικό δέρμα φαίνεται ερεθισμένο και κυρίως αν εμφανίζει φουσκάλες με υγρό, πριν χρησιμοποιήσετε την ειδική κρέμα για μετά την ηλιοθεραπεία, συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Με την συνεργασία της κας Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (M.D.Ph.D Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος)