Οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό τους. Ωστόσο, ενώ κάποιες από εσάς δεν αντιμετωπίζετε από την αρχή ιδιαίτερες δυσκολίες, κάποιες άλλες διαπιστώνετε ότι είναι κάτι που ίσως να χρειάζεται εξάσκηση για να το πετύχετε. Εμείς σας δίνουμε 10 πολύτιμες συμβουλές για να τα καταφέρετε:
1. Τις πρώτες μέρες το στήθος σας θα παράγει ένα πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και, παρόλο που θα σας φαίνεται πολύ λίγο σε ποσότητα, είναι αρκετό και ιδιαίτερα πολύτιμο για το μωρό σας.
2. Το μητρικό γάλα παράγεται με το πιπίλισμα του στήθους σας από το μωρό. Όσο πιο συχνά φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με το στήθος σας τις πρώτες μέρες, τόσο πιο γρήγορα το στήθος σας θα αρχίσει να παράγει γάλα. Σε γενικές γραμμές, αυτό συμβαίνει μέσα σε περίπου τρεις μέρες.
3. Από τη στιγμή που το μητρικό σας γάλα «κατέβει», πιθανότατα θα νιώθετε μούδιασμα στο στήθος σας κάθε φορά που θα είστε έτοιμη να ταΐσετε το μωρό σας, ενώ είναι πιθανό να αρχίσουν και διαρροές από το στήθος σας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «αντανακλαστικό του θηλασμού».
4. Καθίστε σε ίσια στάση σε μία καρέκλα και κρατήστε το μωρό σας στα γόνατά σας, έτσι ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το στήθος σας. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό ή να ακουμπήσετε τα πόδια σας σ’ ένα χαμηλό σκαμνάκι. Εάν βρίσκεστε στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ζητήστε από τη μαία να σας βοηθήσει να πάρετε μία αναπαυτική θέση, αφού ο θηλασμός θα διαρκεί περίπου 30 λεπτά κάθε φορά.
5. Γυρίστε το σώμα του μωρού έτσι ώστε να κοιτάει προς το μέρος σας και ακουμπήστε το κεφαλάκι του στον πήχη σας και όχι στην καμπύλη του αγκώνα σας. Μπορεί να χρειαστεί να στηρίζετε το κεφαλάκι του από πίσω με το άλλο σας χέρι.
6. Τοποθετήστε το κορμάκι του μωρού σας κοντά στο δικό σας και φέρτε σε επαφή τα χειλάκια του με τη θηλή σας. Καθώς το στοματάκι του ανοίγει διάπλατα, σαν να χασμουριέται, μετακινήστε το κεφαλάκι του απαλά προς το στήθος σας έτσι ώστε το στόμα του να γεμίσει. Βεβαιωθείτε ότι το σαγόνι, το κάτω χείλος και η γλώσσα του μωρού σας είναι τα πρώτα τμήματα που αγγίζουν το στήθος σας, καθώς και ότι ένα μεγάλο μέρος του στήθους βρίσκεται μέσα στο στόμα του.
7. Να θυμάστε: Τα μωρά δεν ταΐζονται από τη θηλή, αλλά από το στήθος. Θα πρέπει να αισθάνεστε τη γλώσσα του και τα σαγονάκια του να λειτουργούν πάνω στο στήθος σας και να βλέπετε τα αυτάκια του και τους κροτάφους του να κινούνται απαλά. Εάν το μωρό δεν πάρει αρκετά μεγάλο μέρος από το στήθος σας στο στοματάκι του, βάλτε το δάχτυλό σας στη μία άκρη του στόματός του, απομακρύνετέ το απαλά από τη θηλή σας και προσπαθήστε ξανά.
8. Κάθε φορά που θηλάζετε, το πρώτο γάλα που εκκρίνεται από το στήθος σας είναι αραιό και απλώς ξεδιψά το μωρό σας, ενώ, στη συνέχεια, εκκρίνεται το πλούσιο σε θερμίδες γάλα, με το οποίο και το μωρό ικανοποιεί την πείνα του. Γι’ αυτό δεν πρέπει ο θηλασμός να επισπεύδεται. Το μωρό σας πρέπει να τρέφεται για όσο θέλει από το ένα στήθος και, στη συνέχεια, να του προσφέρετε και το άλλο. Αν δεν θέλει να φάει άλλο, στον επόμενο θηλασμό να του προσφέρετε πρώτα το στήθος απ’ το οποίο δεν είχε φάει προηγουμένως.
9. Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο διεγείρεται το στήθος σας και εκκρίνει περισσότερο γάλα. Ταΐζοντας το μωρό σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του, το γάλα που θα παράγεται θα είναι όσο ακριβώς εκείνο χρειάζεται.
10. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε για να «ειδοποιήσουν» ότι είναι ώρα να τα ταΐσετε. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες κάθε 2-3 ώρες είτε τη νύχτα, είτε τη μέρα, και το κάθε γεύμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα.
Με τη συνεργασία της Περμανθίας Πανάνη (μαία, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας ΣΕΜΜΑ).