Όταν είστε ξαπλωμένη Δεν ασκείται μεγάλη πίεση στον τράχηλο. Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά, γεγονός που βοηθά στη μείωση των οιδημάτων Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα, παρέχοντας έτσι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο. Μειώνονται τα επίπεδα κατεχολαμινών στο αίμα (οι ορμόνες του στρες που, μαζί με την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη, μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας). Μετά τον τοκετό Αφού όλα πάνε καλά και συμπληρώσετε τις εβδομάδες που είναι απαραίτητες για να ωριμάσει το μωρό σας όσο χρειάζεται, ώστε να γεννηθεί γερό, θα μπορείτε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Μην εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε ότι νιώθετε να φουσκώνετε και να πονούν τα πόδια σας, επειδή ανεβήκατε τα σκαλιά ενός ορόφου. Εάν έχετε μείνει για μερικές εβδομάδες (ή και μήνες) στο κρεβάτι, είναι λογικό η μυϊκή δύναμη και η αντοχή σας να είναι μειωμένες. Θα χρειαστεί να «χτίσετε» ξανά το επίπεδο της ενεργητικότητάς σας. Μόλις ο γιατρός σάς το επιτρέψει, επιλέξτε μια ελαφριά μορφή άσκησης, όπως περπάτημα, γιόγκα ή κολύμβηση, που θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε το μυϊκό σας σύστημα και να αφήσετε σύντομα πίσω σας όλη την ταλαιπωρία που περάσετε. Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου (μαιευτήρας-γυναικολόγος) και της Μαρίας Τουλιάτου (ψυχολόγος).
18 Οκτωβρίου 2012 | 17:29
Το τι ακριβώς σημαίνει «μένω στο κρεβάτι» μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη μία περίπτωση στην άλλη. Όταν ο γιατρός ζητάει κάτι τέτοιο, μπορεί να εννοεί από το να περιορίσετε τις μετακινήσεις και να ξεκουράζεστε κάποιες ώρες στη διάρκεια της ημέρας μέχρι να σταματήσετε να δουλεύετε αλλά να κινήστε μέσα στο σπίτι, ή και να νοσηλευτείτε για ένα διάστημα σε κλινική.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό είναι πολλοί, αλλά ο στόχος είναι πάντα ένας: Να αυξηθούν οι πιθανότητες να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, ώστε να συμπληρωθούν οι εβδομάδες που είναι απαραίτητες για να γεννηθεί το μωρό δυνατό και υγιές.
Μερικές από τις αιτίες που μπορεί να σας οδηγήσουν στο κρεβάτι είναι:
Υπέρταση, προεκλαμψία και εκλαμψία.
Προβλήματα στον τράχηλο, όπως ανεπάρκεια.
Πρόωρη έναρξη συσπάσεων.
Πολύδυμη κύηση.
Ιστορικό αποβολών ή πρόωρων τοκετών.
Προβλήματα στον πλακούντα, όπως προδρομικός πλακούντας, αποκόλληση ή χαμηλή πρόσφυση.
Τα είδη της «ακινησίας»
Προγραμματισμένη ξεκούραση: Με την ελπίδα να μη χρειαστεί να μείνει η έγκυος εντελώς ξαπλωμένη αργότερα, ο γιατρός είναι πιθανό -εφόσον υπάρχουν λόγοι που καθιστούν την κύηση «υψηλού κινδύνου», όπως εάν περιμένει περισσότερα από δύο μωρά ή είναι σε προχωρημένη ηλικία- να της συστήσει να ξεκουράζεται για ένα συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. δύο ώρες ή για μισή ώρα κάθε τέσσερις-πέντε ώρες). Ή μπορεί να της ζητήσει να περιορίσει ή να σταματήσει εντελώς κάποιες δραστηριότητες, όπως να ανεβαίνει σκάλες, να περπατάει, να οδηγεί ή να στέκεται για πολλή ώρα κλπ.
Μερική ακινησία: Στην περίπτωση αυτή, η έγκυος «απαγορεύεται» να εργάζεται, να οδηγεί και να κάνει δουλειές του σπιτιού, αλλά μπορεί να μένει καθιστή και να σηκώνεται για να φτιάξει π.χ. ένα σάντουιτς ή να κάνει ένα μπάνιο. Συχνά της επιτρέπεται ακόμα και να πάει σινεμά ή σε μια φίλη, αρκεί να μη χρειαστεί να οδηγήσει, να περπατήσει πολύ ή να ανεβοκατέβει σκάλες.
Απόλυτη ακινησία: Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι ξαπλωμένη όλη μέρα και να σηκώνεται μόνο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να κάνει ένα σύντομο ντους. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης από εξειδικευμένα μηχανήματα, είναι πιθανό η έγκυος να χρειαστεί να παραμείνει όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο.
Τα οφέλη της ακινησίας
Πρόσφατα Άρθρα
5 τρόποι για να… ξυπνήσετε τις 5 αισθήσεις του μωρού στη μήτρα
8 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περπάτημα: Τα οφέλη του στην εγκυμοσύνη
5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Για να τα βγάλουμε πέρα στην εγκυμοσύνη
28 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Εάν δεν βιώνεις τη «λάμψη της εγκυμοσύνης», δεν είσαι η μόνη
25 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Αρνητικές σκέψεις στην εγκυμοσύνη- Πώς τις διώχνουμε;
24 Οκτωβρίου 2024, 08:00