Εγκυμοσύνη και διατροφή: Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας

Ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος για να τρέφεστε σωστά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να ακολουθήσετε τη «θεωρία των χρωμάτων».
18 Οκτωβρίου 2012 | 13:26
Βασίστε τη διατροφή σας στις ακόλουθες ομάδες που χαρακτηρίζονται από ένα χρώμα και εξασφαλίστε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
Κόκκινη ομάδα: Ντομάτα, ραπανάκι, φράουλα, πορτοκάλι, σαγκουίνι, παντζάρι, καρπούζι, κεράσι
Αυτή η ομάδα παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη σ’ ένα φυτοχημικό συστατικό, το λυκοπένιο αλλά και στις ανθοκυανίνες που καταπολεμούν την ευαισθησία των τριχοφόρων και δυναμώνουν την όραση. Σε αυτή την ομάδα υπάρχει και η βιταμίνη C, που συμβάλλει στην αναγέννηση της επιδερμίδας μειώνοντας έτσι τις ραγάδες και την ατονία του δέρματος.
Πράσινη ομάδα: Σπαράγγι, βασιλικός, σέσκουλο, μπρόκολο, αγκινάρα, λάχανο, ρέβα, σικορέ, μαρούλι, μαϊντανός, σπανάκι, κολοκυθάκι, ακτινίδιο, ελιά, λευκό σταφύλι
Σε αυτή την ομάδα βρίσκουμε τη χλωροφύλλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τα σημάδια του χρόνου αλλά και μαγνήσιο, για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μετάδοση των νευρικών κινήσεων, αντίδοτο στην κούραση που χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες με το μωρό.
Μοβ ομάδα: Μελιτζάνα, ραντίτσιο, σύκο,  μύρτιλλα, μούρο, δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο, μαύρο σταφύλι
Η πιο ασυνήθιστη ομάδα, που είναι εχθρός των όγκων και προστάτης της όρασης και των αιμοφόρων αγγείων. Τα φρούτα του δάσους περιέχουν ευδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν την απορρόφηση των άλλων θρεπτικών συστατικών και τρέφουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Το ραντίτσιο είναι πλούσιο σε β-καροτίνη ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των ρυτίδων.
Λευκή ομάδα: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, σκόρδο, πράσο, κουνουπίδι, μάραθος, σέλινο, μανιτάρι, κρεμμύδι, μήλο, αχλάδι
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν αναντικατάστατη πηγή ασβεστίου που ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Επιπλέον ενισχύονται οι μυς εμποδίζοντας τις κράμπες και τον πόνο στην πλάτη. Μήλα και κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Τα κρεμμύδια επίσης μαζί με το σκόρδο και τα πράσα περιέχουν θειοαλλυλικά συστατικά που προστατεύουν από τις παθήσεις της στεφανιαίας. Και τα μανιτάρια αποτελούν πηγή σεληνίου ενός μετάλλου με αντιγηραντική δράση που προστατεύει από την υπέρταση και την αναιμία.
Καφέ ομάδα: Κρέας, ψάρι και άλλα εναλλακτικά ισοδύναμα  Σας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό (15-20%). Συμπεριλαμβάνονται μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί. Αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη αφού η κατανάλωσή τους σχετίζεται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης και ανάπτυξη και των ματιών του νεογνού. Έτσι, συνιστάται αυξημένη κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά όπως η ρέγκα, ο κολιός και ο σολομός. Συνιστάται λοιπόν η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα – όχι όμως πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών και ιδιαίτερα να αποφεύγονται εντελώς τα μεγάλα ψάρια, π.χ. ξιφίας, τόνος (κυρίως κονσέρβα) λόγω των μετάλλων και στοιχείων που περιέχουν και που δυνητικά ίσως βλάψουν το έμβρυο. Επίσης, να αποφεύγονται εντελώς και τα ωμά ψάρια. Με τη συνεργασία του Πέτρου Στεφανή (μαιευτήρας-γυναικολόγος). 
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version