1. «Το στήθος μου είναι σκληρό σαν πέτρα»
Αυτό σημαίνει ότι έχετε πάθει κάποια συμφόρηση, δηλαδή ότι το στήθος σας είναι υπερβολικά γεμάτο με γάλα. Γι’ αυτό, καλό είναι να βάζετε πιο συχνά τα μωρό στη θηλή. Δεν είναι αλήθεια ότι το στήθος πρέπει να ξαναγεμίζει και ότι το στομάχι του μικρού πρέπει να ξεκουράζεται. Για να αντιμετωπιστεί γρήγορα η συμφόρηση, το στήθος πρέπει να αδειάζει συχνά. Χρήσιμες είναι και οι κομπρέσες με κρύο νερό ή τα κρύα επιθέματα (π. χ. με βρεγμένη πετσέτα). Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει και το ηλεκτρικό θήλαστρο, αλλά θέλει προσοχή στη χρήση του, για να μην πονέσετε.
2. «Η θηλή έχει ραβδώσεις και πονάει»
Οι ραβδώσεις δημιουργούνται γιατί το στόμα του μωρού δεν εφαρμόζει καλά στο στήθος ή επειδή το μικρό δεν ρουφάει σωστά. Η εμφάνισή τους σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε θέση στο μωρό ή τον τρόπο που θηλάζει. Θα φροντίζετε, δηλαδή, να ανοίγει διάπλατα το στόμα και να εφαρμόζουν τα χείλη του στην άλω και όχι στη θηλή. Για να το επιτύχετε, πρέπει να πλησιάζετε το μωρό στο στήθος σας και όχι το στήθος στο παιδί. Επιπλέον, για να ρουφάει πιο μαλακά, μπορείτε να σφίγγετε ρυθμικά το στήθος με το χέρι όση ώρα το μικρό ρουφάει, έτσι ώστε να ρέει ευκολότερα το γάλα προς τη θηλή. Για να ανακουφίσετε τον πόνο είναι σκόπιμο να αφήνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις θηλές ακάλυπτες. Γι’ αυτές τις επώδυνες ώρες χρήσιμες είναι και οι ψευτοθηλές σιλικόνης. Αφού τις αποστειρώσετε και τις βρέξετε, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε την ώρα του θηλασμού, ώστε ο πόνος να είναι πιο ανεκτός, ώσπου να κλείσουν τελείως οι πληγές.
3. «Οι θηλές μου έχουν “σκάσει”»
Στην περίπτωση αυτή η ενόχληση συμήθως διαρκεί δύο – τρεις ημέρες. Ακολουθήστε τις συμβουλές που δσας δίνουμε για τις ραβδώσεις και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα και οπωσδήποτε σκευάσματα που περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο ξηραίνει ακόμη περισσότερο το δέρμα.
4. «Το μωρό δεν “πιάνει” καλά το στήθος»
Βγάλτε λίγες σταγόνες γάλακτος από τη θηλή και πλησιάστε απαλά το μωρό στο στήθος σας. Περιμένετε να ανοίξει καλά το στόμα του και κολλήστε το στο μαστό. Ακόμη και εάν το μικρό δυσκολεύεται να εφαρμόσει σωστά το στόμα του, εσείς πρέπει να επιμένετε στο θηλασμό. Το τάισμα με μπιμπερό μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση και να μην αναγνωρίζει πια τη θηλή.
5. «Πόση ώρα πρέπει να κρατάω το μωρό στο στήθος;»
Θα το καταλάβετε μόνη σας, ακολουθώντας το δικό σας ένστικτο και παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του μωρού. Κάποια βρέφη τρώνε λίγο και άλλα θέλουν να θηλάζουν με τις ώρες. Άλλωστε, κανένα γεύμα δεν είναι ίδιο με το άλλο και καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Το ίδιο το μωρό θα σας δείχνει κάθε φορά πότε χόρτασε ή πότε θέλει να αλλάξει στήθος.
6. «Το μωρό αποκοιμιέται πάνω στο στήθος. Πώς θα ξέρω ότι έφαγε αρκετά;»
Εάν έχετε να κάνετε με ένα πολύ ήσυχο μωρό, από εκείνα που αποκοιμιούνται μόλις τα κολλήσετε στο στήθος σας, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς δράση. Μην το κρατάτε στο στήθος σας για πολλή ώρα αλλά κεντρίστε το λιγάκι αλλάζοντας θέση ή στήθος ή όποτε ρουφάει ή ανοίγει τα μάτια ενθαρρύνετέ το με ένα χαμόγελο. Ένας τρόπος για να καταλαβαίνετε εάν έχει φάει αρκετά, είναι να μετράτε πόσες πάνες βρέχει την ημέρα (θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6-7 την ημέρα, ενώ θα πρέπει να λερώνει με κακά 3-5 πάνες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο).
7. «Το θήλαστρο είναι απαραίτητο;»
Το θήλαστρο είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι απαραίτητο. Ανακουφίζει μια ενοχλητική συμφόρηση, μαλακώνει το σημείο στο οποίο κολλάει το μωρό, που μπορεί να είναι πολύ τεντωμένο, χρησιμεύει για να αντλείτε γάλα εάν δεν μπορείτε ή δεν πρέπει για ένα διάστημα να θηλάζετε. Εάν δεν καταφέρετε να το χρησιμοποιήσετε, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε γάλα. Μπορεί να φταίει το θήλαστρο Και σίγουρα είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το παιδί που ρουφάει με τρόπο πολύ πιο ζωηρό.
8. «Από το στήθος μου τρέχει γάλα και το μωρό κοιμάται. Πρέπει να το ξυπνήσω;»
Σε πολλές μαμάδες το στήθος αρχίζει να στάζει πριν ξεκινήσει ο θηλασμός, λίγα λεπτά πριν ξυπνήσει το μικρό τους ή αμέσως μόλις το σκεφτούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν το μωρό κοιμάται, ίσως πρέπει να το ξυπνήσετε ή να δοκιμάσετε να το βάλετε στο στήθος ενώ κοιμάται. Εάν, όμως, δεν ξυπνάει ή δεν ρουφάει γάλα και το στήθος σας πονάει, χρησιμοποιήστε το θήλαστρο.
9. «Έχω πυρετό. Θα κολλήσω το μωρό αν το θηλάσω;»
Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα. Εάν είστε άρρωστη, αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας που θα σας εξετάσει. Όταν έχετε πυρετό μπορείτε να συνεχίζετε το θηλασμό. Μάλιστα, με το γάλα περνάτε στο μικρό τα αντισώματα, τα οποία «κατασκευάζει» οργανισμός σας για να καταπολεμήσει την αρρώστια (π. χ. μια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος ή έναν παραγριππικό ιό). Το παιδί έρχεται έτσι σε επαφή με τα μικρόβια αυτά, αλλά είναι αμέσως σε θέση να αμυνθεί χάρη στο μητρικό γάλα. Πάντως, ακόμη και όταν θηλάζετε, μπορείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό φάρμακο, όπως η παρακεταμόλη. Καμιά φορά, ωστόσο, ο πυρετός είναι σύμπτωμα συμφόρησης ή μαστίτιδας. Θηλάστε το μωρό συνέχεια από την πλευρά που έχετε πόνο, μείνετε στο κρεβάτι και πίνετε πολλά υγρά. Εάν ο πυρετός συνεχίζεται για περισσότερες από 24 ώρες, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Πατσούρου (σύμβουλος θηλασμού – παιδίατρος).