Εγκυμοσύνη και καλλυντικά: Πόσο ασφαλή είναι;

Ό,τι ακουμπά το δέρμα μας μπορεί να φτάσει μέσω του πλακούντα και στο έμβρυο, γι’ αυτό τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε στην περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να περάσουν από το… μικροσκόπιο.
18 Οκτωβρίου 2012 | 13:15
Κόψατε το κάπνισμα, το αλκοόλ, το junk food, και ήσασταν σίγουρη ότι τίποτα από όσα καταναλώνετε δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας… Μέχρι που νιώσατε μια πίκρα στο στόμα, καθώς εισπνεύσατε τη λακ που βάλατε το πρωί στα μαλλιά σας. Προτού, λοιπόν, απλώσετε την κρέμα προσώπου, το μέικαπ και το βερνίκι νυχιών σας, βεβαιωθείτε πως τα προϊόντα που επιλέξατε δεν μπορούν να κάνουν κακό στο έμβρυο.
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες
Υπάρχουν κάποια συστατικά που ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε καλλυντικά, όπως οι παραβένες, τα πετρελαιοειδή, η φορμαλδεΰδη, η τολουένη, αλλά και ο μόλυβδος που υπάρχει σε προϊόντα μακιγιάζ, τα οποία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ενοχοποιούνται για προβλήματα στην υγεία ή την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν χρησιμοποιούνται από εγκύους. Το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα απολέπισης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει επιπλοκές. Αλλά και το συστατικό με την ονομασία dibutyl phthalate (DBP) που περιέχεται σε κάποια βερνίκια νυχιών έχει ενοχοποιηθεί για πιθανές βλάβες στο έμβρυο. Επιπλέον, οι φθαλάτες (Phthalates) που περιέχονται σε λακ μαλλιών έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες. Τέλος, ολόκληρη η «οικογένεια» των ρετινοειδών (ισοτρετινοΐνη, ρετινόλη κλπ.) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς πρόκειται για βιταμίνη Α που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων, των ματιών, της καρδιάς, των οστών και της λειτουργίας του μεταβολισμού του μωρού. Τέτοια συστατικά συνήθως περιλαμβάνονται σε λευκαντικές και αντιρυτιδικές κρέμες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εταιρείες καλλυντικών που παράγουν προϊόντα που δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες. Επιπλέον -με εξαίρεση τα ρετινοειδή-, όλες οι άλλες βλαβερές ουσίες θα πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να βλάψουν το μωρό σας, οπότε, εάν χρησιμοποιήσατε μια κρέμα και μετά διαπιστώσατε ότι περιέχει κάποια από αυτές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Επενδύστε σε «φυσικά» προϊόντα
Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ έχει αποδειχτεί ότι είναι απολύτως ασφαλής για εσάς και το μωρό σας, πολλές μέλλουσες μαμάδες προτιμούν σε αυτή τη φάση της ζωής τους να χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου χημικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Επιπλέον, ακριβώς επειδή το δέρμα σας τώρα γίνεται πιο ευαίσθητο, όσο περισσότερο έρχεται σε επαφή με χημικά συστατικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποια απρόβλεπτη αντίδραση. Στο εμπόριο, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ολοκληρωμένες σειρές καλλυντικών που βασίζονται σε φυτικές πρώτες ύλες και δεν περιέχουν χημικά, συντηρητικά, άρωμα κλπ.
Πείτε «όχι» στον ήλιο
Έχετε ακούσει την έκφραση «μάσκα εγκυμοσύνης»; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα θέλατε να συμβεί σε εσάς. Πρόκειται για πανάδες που προκαλούνται κάποιες φορές στο πρόσωπο της εγκύου και οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν διαταραχές της μελανίνης, αλλά κινητοποιούνται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία. Για να το αποφύγετε, περιορίστε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στο ήλιο και φοράτε πάντα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Εάν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ήδη πανάδες και μελανά σημάδια στην επιδερμίδα σας, είναι καθησυχαστικό να ξέρετε ότι υπάρχουν πιθανότητες να εξαφανιστούν από μόνα τους μετά τον τοκετό. Διαφορετικά, μπορείτε να τα περιορίσετε μετά το τέλος της εγκυμοσύνης με ειδικά πίλινγκ και θεραπείες στο ιατρείο του δερματολόγου. Στο μεταξύ, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα καλύψετε με τη βοήθεια του μέικαπ. Αν πάλι αισθάνεστε ιδιαίτερα «χλωμή», θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περιστασιακά ένα προϊόν αυτομαυρίσματος – αλλά το καλύτερο θα ήταν να… αντέξετε χωρίς μαύρισμα για ένα καλοκαίρι!
Αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ
Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι έγκυοι «λάμπουν», όμως είναι πιθανό να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Οι ορμόνες της κύησης μπορεί να προκαλέσουν στο πρόσωπό σας κοκκινίλες, σπασμένα αγγεία, ακμή, πρηξίματα… Όμως, αντίθετα από ό,τι ίσως νομίζετε, το να βάλετε περισσότερο μέικαπ δεν θα λύσει το πρόβλημα. Τα «βαριά» προϊόντα ομορφιάς συχνά ερεθίζουν ακόμη περισσότερο το δέρμα. Καλύτερα προτιμήστε μια ελαφριά, μη λιπαρή υδατική κρέμα που περιέχει χρώμα, ώστε να καλυφθούν, όσο γίνεται, οι ατέλειες. Έχετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το χρώμα της επιδερμίδας σας μπορεί να αλλάξει, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να επιλέξετε την κρέμα σε έναν τόνο πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από ό,τι συνήθως.
Κλείστε ραντεβού…
Στο κομμωτήριο: Κατά το πρώτο τρίμηνο, θα πρέπει να αποφύγετε να βάψετε τα μαλλιά σας. Το μωρό σας στη φάση αυτή είναι πολύ ευαίσθητο και δεν θέλετε καμία χημική ουσία να φτάσει στον οργανισμό του μέσω του πλακούντα. Μετά τον τέταρτο μήνα, μπορείτε να τα βάψετε, αλλά είναι προτιμότερο να κάνετε ανταύγειες, ώστε η βαφή να μην ακουμπά στο δέρμα της κεφαλής, όπως γίνεται με τις άλλες βαφές. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές, από χένα ή άλλα φυτικά συστατικά, που θεωρούνται ακίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το μόνο που θέλετε είναι μια καινούργια κουπ, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον κομμωτή σας ότι είστε έγκυος – ακόμα κι αν δεν έχετε αρχίσει ακόμα να ανακοινώνετε το ευτυχές γεγονός. Μέσα στο κομμωτήριο, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε μια θέση όπου υπάρχει άφθονος φρέσκος αέρας (π.χ. κοντά σε ανοιχτό παράθυρο), καθώς δεν είναι καλή ιδέα να εισπνέετε τις βαφές ή τη λακ των άλλων.
Για μανικιούρ-πεντικιούρ: Εάν θέλετε να περιποιηθείτε τα άκρα σας, μπορείτε άφοβα να κλείσετε ραντεβού για μανικιούρ-πεντικιούρ όποια στιγμή θελήσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και τα βερνίκια νυχιών περιέχουν χημικά συστατικά, αυτά δεν απορροφώνται από τα νύχια ή το δέρμα, και έτσι δεν έχουν ποτέ συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα ή γενικότερα επιπλοκές σε εγκυμοσύνη. Το μόνο που μπορεί να σας ενοχλήσει είναι το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στα κέντρα αισθητικής συχνά είναι γεμάτη από έντονα αρώματα και μυρωδιές από τα βερνίκια και τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται εκεί, κι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, ειδικά εάν διανύετε τους πρώτους μήνες της κύησης. Προτιμήστε να καθίσετε κοντά σε κάποιο ανοιχτό παράθυρο.
Για περιποίηση προσώπου: Η επιδερμίδα σας μπορεί να αλλάξει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και να μετατραπεί από ξηρή σε λιπαρή ή το αντίθετο. Εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας έχει γίνει πιο λιπαρό, ίσως πρέπει να αλλάξετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε με άλλα με συνθέσεις κατά της λιπαρότητας. Εάν το δέρμα σας γίνει πιο ξηρό, δοκιμάστε να κάνετε απολέπιση με ένα απαλό προϊόν μία φορά την εβδομάδα και χρησιμοποιείτε μια πλούσια υδατική κρέμα και ένα απαλό καθαριστικό. Επειδή, όμως, το δέρμα σας είναι τώρα πιο ευαίσθητο από ποτέ, αποφύγετε τις πιο «σκληρές» θεραπείες, όπως η μικροδερμοαπόξεση ή τα βαθιά πίλινγκ.
Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (M.D.Ph.D. δερματολόγος – αφροδισιολόγος).
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version