9 τρόποι για να μην ξεχάσουμε το σεξ μετά το παιδί!

Η γέννηση ενός μωρού, εκτός από μεγάλη χαρά, αποτελεί και την έναρξη μιας νέας οικογενειακής πραγματικότητας. Το άγχος και οι νέες ευθύνες μπορεί να «αφήσουν πίσω» την προσωπική και τη σεξουαλική σας ζωή. Εκτός αν το φροντίσετε!
19 Οκτωβρίου 2012 | 13:43
Τα περισσότερα ζευγάρια παραπονιούνται πως η περίοδος μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σχεδόν ανυπόφορη. Ξενύχτια, αγωνίες, ένα καθημερινό κυνηγητό με το χρόνο. Οι ειδικοί μάς λένε πως, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου, το ζευγάρι χρειάζεται σχεδόν ένα εξάμηνο προκειμένου να μπει στην κανονική του ρουτίνα, να βρει την κοινωνικότητα, τη συναισθηματική και την ερωτική επαφή που διατηρούσε πριν από τη γέννηση του μωρού. Στο μεταξύ, εάν θέλετε να διατηρήσετε τους ρόλους της συντρόφου αλλά και της ερωμένης, παράλληλα με τη νέα ιδιότητά σας ως μητέρα, θα πρέπει να «δουλέψετε» πάνω στα εξής:
1. Συνειδητοποιήστε τη νέα κατάσταση
Αν συνειδητοποιήσετε τι σας συμβαίνει, τότε θα μπορέσετε και να το αντιμετωπίσετε. Αποδεχτείτε πως τις περισσότερες φορές που διαφωνείτε με το σύντροφό σας είναι επειδή βρίσκεστε υπό το καθεστώς πίεσης. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα είστε άδικη μαζί του, ενδεχομένως γιατί δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες σας. Δεν αλλάζει το μωρό, δεν ξυπνάει τη νύχτα, αρνείται να σας συμπαρασταθεί, και πολλά άλλα που συνηθίζουν οι άντρες όχι από αδιαφορία αλλά από άγνοια. Συζητήστε το και εκφράστε όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας. Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητάει με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην κοινή τους ζωή. Αν «τα βάζετε μαζί του» και μετά αισθάνεστε άσχημα, θυμηθείτε πως σε μια σχέση πάντα υπάρχει «πεδίο συνεννόησης». Μια γλυκιά κουβέντα, ένας καφές που θα μοιραστείτε το πρωί, ακόμη κι ένα βλέμμα αγάπης μπορεί να σας επανασυνδέσουν αποτελεσματικά.
2. Θέστε νέους στόχους
Μπορεί το μωρό να είναι ό,τι πιο σημαντικό έχετε αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε κι άλλα πράγματα στο πρόγραμμά σας. Σχεδιάστε να κάνετε οι δυο σας ένα ολιγοήμερο ταξίδι, δύο-τρεις μήνες μετά τον τοκετό, όταν θα νιώθετε έτοιμη να αφήσετε για λίγο το μωρό στην αγκαλιά κάποιου ανθρώπου που εμπιστεύεστε. Και μόνο το γεγονός πως έχετε κάτι να περιμένετε, θα σας απαλλάξει εν μέρει από το στρες της ευχάριστης μεν, ρουτίνας δε…
3. Διεκδικήστε χρόνο
«Δεν έχω χρόνο για σεξ»: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη δικαιολογία-άλλοθι της νέας μαμάς. Πάντα βρίσκεις χρόνο, όταν θέλεις. Βέβαια, είναι αρκετά πιθανό, ακόμα κι αν βρείτε το χρόνο, το μωρό να ξυπνήσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Διατηρήστε το χιούμορ σας και… υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα, όταν το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Και θα είστε λιγότερο κουρασμένες τότε.
4. Συνειδητοποιήστε ότι δεν φταίει πάντα «ο άλλος»
Πολλές φορές, η αρνητική στάση των γυναικών για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό παρουσιάζουν μια καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και συνήθως υποχωρεί σταδιακά μέχρι το τέλος της λοχείας (φυσιολογικά, ορίζεται στις σαράντα μέρες μετά τον τοκετό). Μεταξύ άλλων, η καθημερινότητα που αλλάζει, η απώλεια ενδιαφέροντος για ό,τι την ευχαριστούσε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι κι αυτοί κάποιοι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην «άρνηση». Αυτού του είδους η άρνηση συχνά μας οδηγεί στο να θεωρούμε «τον άλλον» υπεύθυνο της κακής μας ψυχολογίας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας. Όταν νιώσετε το ορμονικό τσουνάμι να σας πνίγει, μήπως να μετρούσατε μέχρι το δέκα; Αν, ωστόσο, νιώθετε ή σας επισημαίνει το περιβάλλον σας και ο σύντροφός σας πως το χρονικό διάστημα της εν λόγω συμπτωματολογίας παρατείνεται χωρίς να βλέπετε σημαντικές ή καθόλου βελτιώσεις, τότε μιλήστε με το γυναικολόγο σας και παράλληλα απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
5. «Πολεμήστε» το φόβο
Κάποιες φορές, η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Πιθανό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάποιες πιθανές κακώσεις και δυσμορφίες στα γεννητικά της όργανα μετά τον τοκετό την κάνουν να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τη σεξουαλική της λειτουργία. Μια γυναίκα μπορεί να αρνείται να κάνει σεξ και επειδή ενδεχομένως φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός παιδιού και η προσαρμογή στις πολλές υποχρεώσεις αδιαμφισβήτητα αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα και έτσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά. Καταπολεμήστε τις φοβίες σας και σκεφτείτε πως όλα αυτά είναι απλώς… παροδικά.
6. Μην υποκαθιστάτε το σύντροφο με το παιδί
Μετά τη γέννα, έρχεται η περίοδος της λοχείας. Η γυναίκα γίνεται μητέρα, και τώρα πια ζει με καθημερινό της καθήκον το θηλασμό. Αυτή η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία μητέρας-παιδιού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη σχέση με το μωρό… σχεδόν ερωτική. Κάποιες φορές, η γυναίκα-μητέρα ξεχνάει ή παραμελεί το σύντροφό της, δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί. Η σεξουαλικότητά της βρίσκεται σε αναστολή, μιας που το μητρικό φίλτρο είναι τώρα πιο δυνατό από ποτέ και την καλεί στον πρώτο δυναμικό ρόλο της, αυτόν της μητέρας. Επίσης, κατά την περίοδο της λοχείας, η γυναίκα περνάει έντονες ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις και εξάρσεις. Και βέβαια, με μια τόσο ταραγμένη ψυχολογία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ. Αν δεν έχετε την επιθυμία να κάνετε σεξ με το σύντροφό σας, προσεγγίστε τον με άλλους τρόπους, δείχνοντάς του τρυφερότητα. Δώστε χρόνο στη σχέση σας και στον εαυτό σας.
7. Αποδεχτείτε το νέο σας ρόλο
Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει ουσιαστικά όταν κάνει την είσοδό του το νέο μέλος. Οι δύο σύντροφοι -εκτός από εραστές- τώρα γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική της διάθεση. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται, επειδή πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (π.χ. όταν το μωρό κοιμάται). Αυτή η προετοιμασία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία της και να αποφεύγει το σεξ. Θυμηθείτε πως αυτός ο νέος σας ρόλος θα κρατήσει για πάντα και όσο πιο νωρίς τον αποδεχτείτε τόσο πιο πολύ θα τον απολαύσετε.
8. Καθησυχάστε το σύντροφό σας
Μπορεί να διαπιστώσετε (ή ο σύντροφός σας να αισθανθεί) ότι η ένταση του δεσμού που αναπτύσσετε με το μωρό σάς κάνει λιγότερο συναισθηματικά διαθέσιμες. Από την άλλη, όμως, το μωρό μπορεί να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή σας που να ενισχύσει τη σεξουαλική οικειότητα. Εάν ο σύντροφός σας «ζηλεύει» ή φοβάται τη νέα σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι τον αγαπάτε ακόμα και τον χρειάζεστε. Και διαβεβαιώστε τον ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες να φροντίσει το μωρό και να δεθεί κι αυτός μαζί του. Το μοίρασμα της χαράς και των προβλημάτων της γονεϊκότητας μπορεί να σας ανταμείψει και να ενισχύσει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον.
9. Xαλαρώστε
Αρχίστε το σεξ αργά και χαλαρά και προσπαθήστε να απολαύσετε ο ένας το σώμα του άλλου, χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες για το πού θα οδηγήσει αυτό. Προσπαθήστε να βρείτε κάποια στιγμή που δεν θα αισθάνεστε πιεσμένες. Όταν νιώσετε έτοιμη να δοκιμάσετε επαφή, δοκιμάστε διάφορες στάσεις και καταλήξτε στην πιο βολική. Πειραματιστείτε προσεκτικά, για να ανακαλύψετε με ποιον τρόπο μπορείτε να χαρείτε μαζί με το σύντροφό σας το σεξ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, αν επιχειρήσετε να κάνετε έρωτα μετά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο που θα σας εξετάσει και θα διαπιστώσει πλήρη επούλωση. Η πρώτη φορά θα είναι ίσως δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να την αποτολμήσετε, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η ερωτική σας ζωή.
Με τη συνεργασία της Ελεάνας Ελευθερίου (Ψυχοθεραπεύτρια ΜΑ – Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών) και του Ιωάννη Πήχου (Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Πρόσφατα Άρθρα
Caramel nails: Η τάση που θα σας χαρίσει από τα πιο «γλυκά» μανικιούρ 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:27
Το 81% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν burnout 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:26
Icicle Eyeshadow: Η τάση στο μακιγιάζ που πρέπει να υιοθετήσετε φέτος στις γιορτές 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:25
Παιδιά ή σύζυγος: Ποιος στρεσάρει πιο πολύ τις γυναίκες; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γαλλικό μανικιούρ: Οι πιο chic ιδέες για να το κάνετε πιο εορταστικό 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Passport makeup: Πώς θα δείχνετε τέλειες στη φωτογραφία του διαβατηρίου 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Icy Chrome nails: Η νέα τάση στα νύχια που είναι σούπερ για τον χειμώνα 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Celebrities: Τα γιορτινά χτενίσματα που είναι σκέτη έμπνευση 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιορτινό μακιγιάζ: 8 hacks που πρέπει να γνωρίζετε 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel balayage: Το haircolor που θα συζητήσουμε πολύ το 2025 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ντεκολτέ: Πώς θα δείχνει τέλειο με κάθε στράπλες φόρεμα 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα πιο εύκολα και εντυπωσιακά χτενίσματα 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Brooke Shields: Ποια προπόνηση κάνει στα 59 της και έχει τέτοιο σώμα; 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version