Γιατί η γρίπη προτιμά τις εγκύους;

Για ποιο λόγο οι έγκυες ανήκουν στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά αυτή την τόσο συνηθισμένη αρρώστια και τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν;_x000D_
22 Οκτωβρίου 2012 | 13:45
Από τη στιγμή που ξεκινά μια εγκυμοσύνη, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας καταστέλλεται ελαφρώς, ώστε να εμποδίσει τον οργανισμό να αποβάλει το έμβρυο, το οποίο αντιλαμβάνεται σαν «εχθρό» και «εισβολέα». Έτσι, είναι πιο εύκολο να κολλήσει μια έγκυος κάποια ίωση ή μικρόβιο, ενώ επιπλέον, η ίδια ασθένεια που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να περάσει «στο πόδι» τώρα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές. Επιπλέον, ο υψηλός πυρετός, που είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματά της, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο έμβρυο – όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τυχόν πρόβλημα στη δημιουργία των ζωτικών οργάνων του. Εάν, ωστόσο, ο πυρετός συνεχιστεί για πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν συσπάσεις που ίσως οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Τέλος, κάθε ιός γρίπης είναι δυνατό να προκαλέσει αφυδάτωση, μια κατάσταση που στην εγκυμοσύνη μπορεί να σημαίνει κίνδυνο αποβολής. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζετε τη γρίπη με περισσότερο φόβο απ’ ο, τι μια οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Άλλωστε, υπάρχουν κάποια πολύ απλά μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να την αποφύγετε ή, εάν σας συμβεί, να την περάσετε «ανώδυνα» ακόμα και σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
Επιχείρηση πρόληψη
Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης, ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κι εσείς – όπως άλλωστε όλοι μας – να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οπωσδήποτε όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας, πριν από κάθε γεύμα και μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Επιπλέον, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο το οποίο πετάτε αμέσως μετά. Τέλος, αποφύγετε τους κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους.
Η θεραπεία
Αν, παρ’ όλες τις προφυλάξεις, κολλήσετε γρίπη μην πανικοβληθείτε. Η πρώτη σας δουλειά θα είναι να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας – όπως άλλωστε πρέπει να κάνετε για καθετί που σας απασχολεί κατά τη διάρκεια της κύησης. Εκείνος θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή με κάποιο αντιιικό σκεύασμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ασφαλές να παίρνετε χάπια παρακεταμόλης για να ρίξετε τον πυρετό και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο και τους πόνους στους μυς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
– πυρετός
– βήχας
– συνάχι
– πονόλαιμος
– αίσθημα κόπωσης
– ρίγη
– δυσκολίες στην αναπνοή
– διάρροια
– εμετός…
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει, επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας.
Να κάνω εμβόλιο;
Σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ), κρίνεται σκόπιμο να εμβολιάζονται όλες οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες κατά την περίοδο της γρίπης. Ωστόσο, για όσες είναι ήδη έγκυες, οι γυναικολόγοι δεν συνιστούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, παρά μόνο εάν παρουσιάζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Σε αυτή και μόνο την περίπτωση χορηγείται κατά προτίμηση στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της κύησης. Τέλος, σε ο, τι αφορά το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του CDC και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού της Ελλάδας, εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου δεν συνιστάται ως εμβολιασμός ρουτίνας σε όλες τις εγκύους. Συνιστάται μόνο σε όσες πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας και καταστάσεις ανοσοκαταστολής, και σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η χορήγησή του στο 2ο ή 3ο τρίμηνο.
Με τη συνεργασία του Σπύρου Βλάχου (μαιευτήρας – γυναικολόγος).
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version